7.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Plenković okončao krizu oko VSRH: Podržat će Milanovićevog kandidata; Mrčela i...

VIDEO Plenković okončao krizu oko VSRH: Podržat će Milanovićevog kandidata; Mrčela i Dobronić dobili pozitivne ocjene Odbora za pravosuđe; Mi nismo imali našeg kandidata

Premijer Andrej Plenković u izjavi nakon sastanka koalicijskih partnera objasnio je da podržavaju dva kandidata za predsjednika Vrhovnog suda RH, Marina Mrčelu i Radovana Dobronića, kandidata predsjednika RH.

Na sastanku koalicijskih partnera bilo je riječi o izboru čelnika Vrhovnog suda i prijedlogu predsjednika Zorana Milanovića da to bude Radovan Dobronić. Sutra će Odbor za pravosuđe glasovati o svih pet kandidata, potom predsjednik RH šalje u Sabor svog kandidata. Potom će Sabor glasovati o Radovanu Dobroniću.

Premijer Plenković dao je izjavu nakon sastanka, prenosi dnevnik.hr.

“Proteklih mjeseci vidjeli smo da se na kriv način pokušava izbor čelnika Vrhovnog suda prikazati kako spas reforme pravosuđa. To neće biti ključ reforme pravosuđa. Šef Vrhovnog suda ne sudi, ne predlaže i ne donosi propise. Reformu pravosuđa provodi Vlada”, izjavio je Plenković na početku izjave.

“Primjetili smo proteklih mjeseci da su suci bili omalovažavani. Zbog takvog ozračja smo zbog toga dobili i kritiku iz EU. Stvorena je loša percepcija. Slažemo se da je pravosuđe potrebno mijenjati, ali to se ne radi nepoštivanjem propisa”, kazao je.

Osvrnuo se na izbor šefa Vrhovnog suda 2013. godine. Dodao je i kako te godine VS nije bio kvalificiran kao boys club i nisu u njemu suci uživali kao prasci.

“Tada je sastav VS-a u velikoj mjeri bio isti kao i danas, ali tada ovog a nije bilo. U tišini je za predsjednika imenovan Branko Hrvatin na treći mandat zaredom i nigdje nije bilo ni riječi da će izbor predsjednika VS-a predstvljati ključnu transformaciju hrvatskog pravosuđa”, kaže premijer dodajući da je predsjednika tada predložio Ivo Josipović, a potvrdila većina Zorana Milanovića”.

Osvrnuo se na predstavljanje kandidata za šefa Vrhovnog suda te na sutrašnju sjednicu Odbora za pravosuđe.

“Mi smo čuli da su kandidati Mrčela i Dobronić dobili pozitivne ocjene Odbora za pravosuđe. Mi nismo imali našeg kandidata. Nije vlada ta koja stoji iza dugotrajnosti ovog postupka. Predsjednik RH je taj koji je predlagao Đurđević suprotno proceduri. Nama nije poznato zašto je ona na to pristala”, rekao je.

“Dobronić zadovoljava kriterije i kandidirao se u zakonskoj proceduri. Riječ je o čovjeku integriteta i nesklon korupciji, no želim reći da ćemo sutra podržati i pozitivnim ocjeniti nastupe i Dobronića i Mrčele. Na taj ćemo način okončati ovu sagu, jer to ne donosi ništa dobroga”, kazao je.

Glasanje na Odboru će ići ovako kako sam rekao, izjavio je Plenković, kazavši kako su donijeli politički stav te da je dobro da se ovaj proces okonča.

Na pitanje koga će HDZ podržati, Plenković je rekao da je važno razjasniti proceduru. “Sutra će Odbor za pravosuđe glasati za svakoga od pet kandidata. Pozitivnu ocjenu će dati Odbor za pravosuđe. Ta informacija se upućuje Predsjedniku RH, potom Milanović šalje svog kandidata. Ako Milanović pošalje Dobronića, onda ćemo ocijeniti pozitivnim Dobronića. Ne pratite….”, rekao je Plenković.

Predsjednik Zoran Milanović danas je komentirao situaciju s izborom predsjednika Vrhovnog suda.

“To je odugovlačenje, neka se dogovore više”, rekao je Milanović. “Osoba je predložena, o njoj je raspravljeno, imam dojam da su dojmovi pozitivni”, dodao je.

Dodajmo, da je Vrhovni sud RH podržao kandidaturu Marina Mrčele za šefa Vrhovnog suda, prenosi dnevnik.hr.

Najnovije

Još iz rubrike