17.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Novaković: Smjena članova Uprave Holdinga ne utječe na postupak Povjerenstva

Novaković: Smjena članova Uprave Holdinga ne utječe na postupak Povjerenstva

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković bila je gošća N1 Studija uživo.

Povjerenstvo je u petak pokrenulo dva predmeta protiv Tomislava Tomaševića, a jedan se tiče imenovanja smijenjenih članova Uprave Zagrebačkog holdinga Ante Samodola i Nikole Vukovića bez prethodnog javnog natječaja.

“Taj dio uprave jest pokriven člankom 15. zbog kojeg smo mi pokrenuli sam postupak, međutim taj postupak je zbog činjenice njihovog imenovanja i ni na koji način ova njihova ostavka ili otkaz na utječe na sam postupak”, govori Novaković.

Iako gradonačelnik Tomašević o slučaju tog imenovanja kaže kako postoji sukob dvaju zakona, Novaković kaže da taj sukob ne postoji.

“Ta regulativa je utvrđena s više zakona. Dakle, imamo Zakon o lokalnoj samoupravi, ali temeljem njega nije imenovana Uprava. Zašto? Zato što se to moralo temeljem Zakona o trgovačkim društvima kako bi ih se upisalo u trgovački registar. Niti Zakon o trgovačkim duštvima niti Zakon o lokalnoj samoupravi ne govori o prethodnoj proceduri. Govori tko može imenovati. Mi tu ne dvojimo, njegovo pravo je da imenju. Međutim naš Zakon definira prethodni postupak odnosno prijedlog imenovanja i to stoji u našem zakonu. Mi ne ulazimo uopće u to može li on imenovati, on nije napravio ono što je prema našem Zakonu trebao napraviti”, objašnjava.

Novaković kaže da je ovaj predmet dobio veliki publicitet, ali da Tomašević nije prvi dužnosnik zbog kojeg je pokrenut ovakav postupak.

Ističe da je pitanje hoće li dužnosnici ubuduće poštivati odredbu tog zakona jer sankcija ne postoji.

Drugi predmet protiv Tomaševića

Povjerenstvo je otvorilo i predmet zbog imenovanja Tomaševićevog donatora u Upravno vijeće bolnice Srebrnjak.

“Povjerenstvo je gledalo iz dva aspekta taj predmet – jedno je činjenica da je osoba direktno bila donator Tomislava Tomaševića, a s druge strane postoji procedura imenovanja za tu poziciju, a to je da pročelnik daje prijedlog gradonačelniku, međutim u očitovanju koje smo mi zaprimili stoji da je gradonačelnik dao prijedlog pročelniku, a pročelnik dao prijedlog gradonačelniku. S obzirom da se radi o osobi koja je ujedno i donator, Povjerenstvo je uzelo u obzir te dvije stvari”, kazala je Novaković.

Osvrnula se i na najnoviji slučaj koji se tiče premijera Plenkovića zbog kojeg je pokrenut postupak, a to je da nije prijavio prihode supruge i nije prijavljena sva imovina koju ona posjeduje.

“Radi se o dvije ne tako bitne povredbe odredbi zakona. Mi smo doista proveli redovnu provjeru i da je nasrazmjer taj koji je. Postoji ta nekretnina koja nije unesena, a mislim da je u 1/3 suvlasnica supruga”, govori.

Kakva je pozicija Povjerenstva?

Novaković kaže da i dalje postoji tendencija neslanja papira koji se traže Povjerenstvu.

“U novom zakonu nadam se da će se staviti sankcija za neslanje dokumentacije. Trenutno smo u jednoj poziciji koja je dosta neizvjesna”, rekla je, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike