Beroš prosvjednicima: Naš imperativ je sigurnost u sustavu, tko je protiv toga?

Svi zdravstveni djelatnici koji dolaze na posao od danas moraju pokazati covid potvrdu, bilo da su cijepljeni ili da su preboljeli covid. Ministar Beroš jutros je došao u KBC Zagreb kako bi nazočio početku primjene ove mjere, a tamo su ga dočekali prosvjednici koji su mu poručili – Odlazi.

Beroš je na Rebru rekao da su asimptomatski bolesnici opasnost za zdravstveni sustav te da su mjere uvedene kako bi se izbjegao ulazak virusa u zdravsveni sustav. “Zato vas još jednom pitam tko je protiv sigurnosti u zdravstvenom sustavu?”, pitao je ministar prosvjednike.

“Zadovoljan sam situacijom u KBC-u Zagreb”, rekao je.

“Naš imperativ je sigurnost u zdravstvenom sustavu. Postoji li alternativa u ovom trenutku? “Ovo nije maksimalna sigurnost, ali je optimalna u ovom trenutku. U konačnici, ove mjere nisu rezultat mog rada, rezultat su rada struke, struka je dala preporuke, a iskustvo u Europi to opravdava. Prije donošenja mjere su izvršene konzultacije sa stručnjacima i oni smatraju da je zaštita zdravlja iznad svega”, rekao je ministar.

Ravnatelj KBC-a Zagreb, Ante Ćorušić, na pitanja novinara je rekao kako jedan dio prosvjednika nema veze s KBC-om Zagreb.

“Ako se uspoređujemo s drugim državama, još smo i blagi. Ne vidim razloga ovolikom buntu”, rekao je Ćorušić.

Ministar Beroš je ponovio kako je jedini razlog uvođenja covid potvrda sigurnost te da se osobno izborio za to da testiranja budu besplatna.

Prema ministrovim riječima, nekoliko stotina djelatnika hrvatskih bolnica jučer se cijepilo i on kaže kako su ti ljudi pokazali svoju profesionalnu i moralnu odgovornost.

O tome do kad će testiranje biti besplatno, Beroš kaže kako to ovisi o nizu elemenata, ali da “iskreno vjeruje u to” da će testiranje biti besplatno do kraja godine.

Ćorušić je na pitanje vrijeđa li ljude ovakvim mjerama, oštro odgovorio kako nikoga u životu nije uvrijedio te rezolutno rekao: “Gotovo je”. Ministar je na to objasnio da nije dobro poistovjetiti ovu mjeru s cijepljenjem. “Testiranje nije invazivno, ono je način da budemo sigurni da nemamo virus i da nećemo zaraziti druge. To je osnov ove priče”, rekao je ministar.

“Zdravstveni sustav spreman je za uvođenje covid potvrda. Pravila su jednaka za sve djelatnike, posjetitelje i pratanju, a za pacijente ostaju vrijediti jednake mjere kao i do sada. Covid potvrde su najbolji mogući put prema našem cilju – zaštiti života naših bolesnika i djelatnika”, napisao je ministar na Twitteru rano jutros, prije dolaska u KBC Zagreb.

Beroš je došao u KBC Zagreb vidjeti početak primjene ovih mjera u KBC-u Zagreb, a njegovi pomoćnici i državni tajnici obići će druge bolnice.

Pred KBC-om Zagreb jutros je bilo i prosvjednika, a oni su vrlo glasno iskazali svoje negodovanje zbog uvedenih mjera. Beroš je na Rebru izviždan, prosvjednici su mu dovikivali da žele slobodno raditi, a moglo se čuti i “Odlazi”. Ministar je pokušao smiriti prosvjednike, piše N1.

Share This Article