25.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Drama u Sloveniji: Mlada žena klinički mrtva, sumnja se u povezanost s...

Drama u Sloveniji: Mlada žena klinički mrtva, sumnja se u povezanost s cijepljenjem; Stručnjakinja smatra da treba prestati s tim cjepivom

Dvadesetogodišnja žena u životnoj je opasnosti u UKC-u Ljubljana, a postoji sumnja na komplikaciju nakon cijepljenja, javlja RTV Slo.

Sveučilišni medicinski centar Ljubljana potvrdio je da liječi 20-godišnju ženu koja je cijepljena Janssenovim cjepivom prije manje od dva tjedna. Prema informacijama RTV Slo, klinički je mrtva i trenutno se nalazi na intenzivnoj njezi.

Ranije je RTV Slo izvijestila o njezinoj smrti, kasnije je UKC izvijestio da je njezino stanje vrlo ozbiljno unatoč liječenju.

“Ovdje sam jer ću se oprostiti od svoje 20-godišnje kćeri, koja je danas umrla uslijed cijepljenja Janssenom. Da, moždani udar, stara 20 godina”, rekao je Erni Petrač Barborič, novinarki Televizije Slovenija jutros ispred neurološke klinike uzrujani otac 20-godišnjakinje.

“Mislim da je to bilo prije 10 dana do tri tjedna, ne znam točne podatke jer više ne živimo zajedno. Nisam ni znao da se otišla cijepiti. Sada ću se oprostiti od nje.”, rekao je, prenosi RTV Slo.

Na pitanje jesu li liječnici potvrdili da je njezino stanje posljedica cijepljenja, rekao je da su odgovorili da je moždani udar posljedica cijepljenja.

Slučaj prijavljen

Zbog vremenskog slijeda cijepljenja jednokratnim vektorskim cjepivom, slučaj je prijavljen NIJZ-u kao moguća nuspojava, priopćeno je iz UKC-a.

Pacijentici je dijagnosticirano stanje opasno po život u ranim jutarnjim satima ponedjeljka čim je primljena, te je u skladu s tim započeto hitno liječenje, no unatoč naporima, stanje pacijentice se nije poboljšalo. Trenutno je hospitalizirana na odjelu intenzivne njege u izuzetno teškom zdravstvenom stanju, priopćili su iz UKC -a.

Iako je dokazivanje izravne veze stvar daljnjih postupaka NIJZ -a, što još nije učinjeno, postoji osnovana sumnja da postoji uzročna veza između cijepljenja i komplikacija, dodali su.

Prema neurološkoj klinici, ovo je druga ozbiljna komplikacija u Sloveniji vezana uz primjenu cjepiva protiv covid-19. Obje su cijepljene vektorskim cjepivom i riječ je o ženama mlađim od 50 godina. U prvom slučaju liječenje komplikacije uspješno je završeno.

Prema posljednjim podacima, s Jansenom je cijepljeno 119.799 osoba, za koje je predviđena jedna doza, piše RTV Slo.

Takav neželjeni učinak javlja se u nekoliko slučajeva na milijun i nismo očekivali ništa slično, rekla je za Radio Slovenija voditeljica savjetodavne skupine za cijepljenje Bojana Beović.

“Nigdje nismo imali ozbiljnih upozorenja da bismo trebali ograničiti ovo cijepljenje. No, događaj je toliko tragičan da je moje osobno mišljenje da u ovom trenutku više ne bismo riskirali i više ne bismo koristili ovo cjepivo, bez obzira na različito mišljenje pa EME poput mnogih drugih zemalja koje ga koriste. “, rekla je Beović.

Tijekom posjeta Vlade Zasavju ministar zdravstva Janez Poklukar rekao je da će nadležne institucije razmotriti slučaj. Kako je rekao, potrebno je da na pitanja prvo odgovori NIJZ koji transparentno prati sve komplikacije u cijepljenju te Javna agencija za lijekove i medicinske proizvode. Dodao je kako vjeruje da će, ako obje ustanove utvrde da postoji ikakva povezanost s cijepljenjem, aktivirati nadležno povjerenstvo pri Ministarstvu zdravstva koje će pregledati svu potrebnu dokumentaciju ili sve što je potrebno za istraživanje ovog pitanja, prenosi RTV Slo.

Supruga slovenskog diplomata umrla je u svibnju

Kao što je poznato, komisija koja je ispitala slučaj smrti supruge slovenskog diplomata u Bruxellesu 21. svibnja nakon cijepljenja cjepivom Johnson & Johnson i ocijenila je u srpnju da je povezanost smrti i cijepljenja sigurna.

U izvješću Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo (NIJZ) o praćenju nuspojava nakon cijepljenja protiv COVID-19 navedeno je da je u ovom slučaju smrt nastupila zbog tromboze povezane s niskim brojem trombocita. Kao rezultat ovog slučaja, cijepljenje mlađih od 41 godine ovim cjepivom također je obustavljeno u Belgiji.

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je krajem travnja da se ugrušci mogu pojaviti u vrlo rijetkim slučajevima u kombinaciji s niskim brojem trombocita unutar tri tjedna nakon cijepljenja. Među vrlo rijetke nuspojave Johnsona i Johnsona, koji je, poput AstraZenecea, vektorsko cjepivo, EMA je u srpnju dodala i Guillain-Barreov sindrom koji uzrokuje neurološki poremećaj koji može uzrokovati privremenu paralizu, piše RTV Slo

Najnovije

Još iz rubrike