6.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Nastala je panika. Zašto njemački milijunaši prebacuju imovinu u Švicarsku?

Nastala je panika. Zašto njemački milijunaši prebacuju imovinu u Švicarsku?

Na nedjeljnim parlamentarnim izborima moguć zaokret ulijevo uplašio je milijunaše koji premještaju imovinu u Švicarsku, kažu bankari i pravnici specijalizirani za poreze, prenosi Fenix magazin.

Dođu li na vlast, socijaldemokrati iz SPD-a, ljevičari u Die Linke i zeleni mogli bi na politički dnevni red vratiti uvođenje poreza na bogatstvo i povećanje poreza na nasljedstvo, prenosi fenix. To je moguć znak za uzbunu, a poduzetničke obitelji su uznemirene – tvrdi stručnjak za porezno pravo sa sjedištem u Njemačkoj i razgranatim poslovima u Švicarskoj za Reuters.

Prebacivanje imovine u Švicarsku pokazuje da bogati tu zemlju i dalje smatraju pogodnim mjestom za čuvanje bogatstva, unatoč tome što vlada stalno pokušava maknuti taj stereotip. Nijedna zemlja nema više inozemne imovine od Švicarske, a u 2020. priljev je znatno ojačao.

Politička stabilnost zemlje posebno je na cijeni u razdoblju geopolitičkih napetosti i straha od ekonomskih posljedica pandemije Covida 19.

“Mnogi bogataši, osobito poduzetnici, strahuju da će se Njemačka pomaknuti ulijevo, kakav god bio izborni rezultat”, kaže Florian Duerselen, šef za Europu kompanije za upravljanje bogatstvom LGT Switzerland, dodaje ovaj portal. Ankete tako i pokazuju – SPD vodi za 4 postotna boda pred konzervativcima kancelarke na odlasku Angele Merkel. Njemačka uskoro mogla oštro oporezivati stranu imovinu ili transakcije, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike