17.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Puhovski: Milanović je na hrvatskoj političkoj sceni desnije od Plenkovića i HDZ-a

Puhovski: Milanović je na hrvatskoj političkoj sceni desnije od Plenkovića i HDZ-a

Politolog i politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je izjavu Zorana Milanovića o tome da je on predsjednik svih Hrvata, pa i onih u BiH, te ustvrdio kako njome nije iznenađen.

– Zoran Milanović je odlučio zahvatiti glasove iz desnog biračkog bazena, a s druge strane on ni kao premijer Hrvatske i predsjednik SDP-a Hrvatske nije bio neki naglašen ljevičar tako da njegova izjava o tome da je predsjednik svih Hrvata pa i onih u BiH nije veliko iznenađenje – rekao je Puhovski za portal Slobodna Bosna te dodao kako se Milanović želi legitimirati kao sudionik rasprava o sadašnjosti i budućnosti BiH.

Prema Puhovskom, iznenađenje je razina na kojoj se kreću Milanovićeve izjave o BiH. – U više navrata sam rekao da se Milanović profilirao kao nezakoniti politički sin Franje Tuđmana u suverenističkom smislu u odnosu na BiH i to se nastavlja. Naravno, on nije jedini koji kvari odnose u regiji. Tu značajnu ulogu igraju i Aleksandar Vučić i njegova ekipa iz Srbije, Komšić i njegova ekipa iz BiH, Dodik radi svoje. Dakle, imamo jako neugodnu situaciju na svim stranama.

Interesantno je da je Milanović u zadnji čas otkazao susret sa glavnim tajnikom UN-a Antonijom Guterresom što isto treba čitati u ovom kontekstu, ali u svakom slučaju činjenica je Milanović da sebi uzima prevelike ovlasti u mandatu ne slijedi da je u krivu kada govori o Komšiću jer ja mislim da je Komšić političar koji se lažno predstavlja, ali mu je sustav to omogućio – kaže Puhovski. Ističe kako se trenutne napetosti i optužbe razlikuju od onih 90-ih godina te navodi kako ne vidi “nikakvu šansu da se ubijanja nastave, ali ovakvo ponašanje pokazuje da ćemo u ovakvom stanju koje nije katastrofalno nego lagano crkavanja u regiji ostati još dosta dugo i to je zabrinjavajuće”.

– Što se tiče mogućih reakcija na Milanovićeve izjave u inozemstvu, mislim da njegove izjave nikoga ne zanimaju. Hrvatska ima svoju poziciju u Europskoj uniji i napreduje prema Eurozoni i Schengenu i te njegove izjave joj ne štete jer se EU ne zanima za svoje predsoblje budući da ima previše posla unutar sebe – dodaje Puhovski. Navodi kako nema spora da izjave poput Milanovićeve nisu pozitivne za odnose u BiH.

– Treba uvijek reći “ili ćemo BiH uvijek gledati kao nepunoljetno političko biće o kojem se drugi brinu ili će se BiH početi ponašati kao subjekt”. Sve dok se BiH ne ponaša kao subjekt otvara se prostor drugima da se gura unutra – ističe dodajući da to onda nije krivica samo Zagreba, Beograda i Ankare nego i političara u BiH koji su “nesposobni da se dogovore koji je danas dan u tjednu”. Puhovski zaključuje kako je Milanović na hrvatskoj političkoj sceni “desnije od Plenkovića i HDZ-a”.

– On je sada na hrvatskoj političkoj sceni desnije od Plenkovića i HDZ-a i njega desnica podržava protiv Plenkovića. No, on je već jednom izgubio na parlamentarnim izborima kada je pokušao igrati na desnu kartu. Što se tiče angažmana visokog predstavnika Christiana Schmidta, on je na početku svog mandata dao dvije-tri izjave koje su shvaćene kao očita podrška hrvatskoj strani, pa su Hrvati počeli trijumfalistički “arlaukati“ kako se to često u BiH događa i onda je naravno zaključeno da je otišao daleko pa se počeo povlačiti, ali realno je da se neće ništa napraviti jer ljudi koji vode BiH nemaju ni sposobnosti ni interesa da se dogovore i o čemu – zaključuje Puhovski, prenosi Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike