3.4 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Hoće li u budućnosti mirovine biti veće?

Hoće li u budućnosti mirovine biti veće?

Imovina hrvatskih građana u obveznim mirovinskim fondovima iznosila je na kraju srpnja 127 milijardi 600 milijuna kuna, a još sedam milijardi 300 milijuna kuna građani imaju u dobrovoljnim mirovinskim fondovima, takozvanom trećem stupu. Upravljaju li mirovinski fondovi tim novcem na odgovarajući način i hoće li u budućnosti mirovine biti veće? Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman rekao je u Dnevniku HTV-a kako su mirovinski fondovi došli su gotovo do 130 milijardi kuna. Dodao je kako postoje alternativni oblici ulaganja, te vjerojatno u sljedećim zakonskim promjenama radit će se na tome da se građanima omoguće drugi oblici ulaganja koji bi donosili veće prinose, većeg rizika, ali bit će potreban i veći nadzor od strane HANF-e.

Kako promijeniti stvari da mirovine budu veće?

Omjer zaposlenih i umirovljenika je vrlo nizak. Trenutno je 1.23 zaposlenih na jednog umirovljenika i tu postoji puno prostora i potrebe da ta situacija održi. No, upravo drugi stup daje tu garanciju. Europska komisija i Svjetska banka napravile su analize koje pokazuju da ćemo do 2070. godine imati gotovo potpunu pokrivenost s doprinosima za prvi stup, isplate iz prvog stupa, rekao je Žigman.

Danas je to na šezdeset posto. Dakle, u tom kontekstu, drugi stup je zapravo jedini način i kapitalizirana štednja, obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi da se to riješi i da se povećaju mirovine u budućnosti, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike