13 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Žganjer: Ako bude izabran za čelnika VS-a Dobronić bi mogao naići na...

Žganjer: Ako bude izabran za čelnika VS-a Dobronić bi mogao naići na zid nepovjerenja

Bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer bio je gost N1 Studija uživo i komentirao izbor predsjednika/predsjednice Vrhovnog suda.

Milanovićevom kandidatu za šefa Vrhovnog suda Radovanu Dobroniću zamjera se što nije ispunio normu riješenih predmeta. Dobronić je tu informaciju saznao iz medija. Upitan kako je to moguće, Žganjer odgovara:

“Čuo sam jedno objašnjenje po kojem zapravo predsjednik suda nije dužan obavijestiti suca protiv kojeg je pokrenut stegovni postupak. Mislim da je korektno i u najmanju ruku kolegijalno da to kažeš. Čemu to tajenje i čemu zaobilaženje. Onda se dogodi situacija u kojoj kolega sudac ili državni odvjetnik na ulici sazna da se protiv njega vodi stegovni postupak”.

Žganjer kaže da svaki sudski predmet nije isti.

“On je samo statistički isti. Postoje predmeti kao što je predmet Frnak ili Spice koji zahtijevaju jedan vrlo dugotrajan i mukotrpan rad. Norma sigurno nije glavna stvar. Kako rasporediti da svaki sudac bude ravnomjerno opterećen, to je nešto što će suci morati riješiti”, ističe.

O budućem predsjedniku Vrhovnog suda, Žganjer kaže da je politika orijentirana više prema Dobroniću.

“Ako politika tako odluči, ako ga izabere i usprkos ovakvom mišljenju Opće sjednice Vrhovnog suda, mislim da će u startu sudac Dobronić kao eventualno izabrani kandidat naići na jedan zid popriličnog nepovjerenja. Što je jako loša startna pozicija. Rješiva je, ali nije ugodna”, rekao je.

Najnovije

Još iz rubrike