15.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Tomašević: Uštedjeli smo 400 milijuna kuna, više nismo mogli

Tomašević: Uštedjeli smo 400 milijuna kuna, više nismo mogli

Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, u utorak je održao redovitu konferenciju za novinare.

Na početku je zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Danijela Dolenec najavila nove natječaje za zapošljavanje. Sve informacije će od sutra biti dostupne na stranicama Grada i u Narodnim novinama.

Sutra će biti otvoreni natječaji za tri pročelnička mjesta, najavila je Dolenec.

Tri ureda za koji se traže novi pročelnici su Ured gradonačelnika, Gradski kontrolni ured te Ured za upravljanje imovinom. Natječaj će trajati dva tjedna. Osnovni uvjet je stručna sprema magistra i pet godina iskustva na odgovarajućim poslovima.

“Svi kandidati koji zadovolje uvjete bit će pozvani na testiranje i na intervjue kako je propisano zakonom. Sve informacije dostupne su na stranicama grada”, dodala je.

Na dnevnom redu treće sjednice Gradske skupštine 30. rujna će se naći rebalans proračuna, poručio je gradonačelnik Tomašević.

“Idemo na rebalans fiktivnog proračuna”, rekao je. Radi se o fiktivnom proračunu jer bivša vlast nikad nije planirala prodati tri vrijedna zemljišta, što su najavili i uvrstili u prihodovnu stranu proračuna.

“Uštedjeli smo 400 milijuna kuna. Više od toga nije bilo moguće jer smo imali samo pola godine”, rekao je Tomašević.

Uštede smo potrošili na pokrivanje financijskih kostura koji su iskočili iz ormara, dodao je.

Naveo je da je oko 790 milijuna kuna bilo je predviđeno u proračunu za ZET, istaknuvši da će rebalansom morati dati još 80 milijuna kuna jer će u protivnom ZET biti gubitaš.

Za postojeće korisnike mjere roditelj-odgojitelj nedostaje još 15 milijuna kuna. “Uopće nije bilo stavke za održavanje tramvajskih pruga u iznosu 36 milijuna kuna i mi je moramo stvoriti. Da nismo filtrirali javne nabave i krenuli s uštedama, naša je procjena da bi rashodi narasli za još oko milijardu kuna do kraja godine”, rekao je Tomašević.

“Nedostatak prihoda vezano za prodaju tri gradska zemljišta pokrit ćemo s većim poreznim opterećenjima, sredstvima iz Fonda, odgovor vraćanja pozajmice”, poručio je.

“Nismo smanjivali iznose za sufinanciranje obnove privatnih zgrada, on ostaje isti. Nije trošen u dinamici koja je planirana, ali ostaje isti jer se nadamo da će se obnova ubrzati”, rekao je Tomašević.

Zbog mobilnih timova se povaćeo broj zahtjeva za obnovu, ali to nije problem. Problem je što iz njih ništa ne proizlazi, rekao je Tomašević.

Politički svi trebamo odgovarati za sporost u obnovi, svatko za svoju nadležnost, rekao je Tomašević, poručivši da neće biti povećanja cijena, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike