17.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Otvorena 78. venecijanska Mostra

Otvorena 78. venecijanska Mostra

Venecijanski filmski festival, među najstarijima u svijetu, otvoren je svečano uz povratak velikih zvijezda – sve to prošle je godine spriječila pandemija. Ipak, dvorane će primati upola manje posjetitelja, a pogled na crveni tepih blokirat će zid kako bi se spriječile gužve.

Mostru otvara veliki Španjolac Almodóvar koji je zbog šarma i reputacije uvijek magnet za kamere. U društvu svoje velike muze Penelope Cruz još je privlačniji. U filmu “Paralelne majke” ona nastupa u ulozi jedne od dviju slobodnih žena rodilja koje su zajedno u bolnici.

– Penelope je još jednom dorasla izazovu i izvrsno utjelovila vrlo složenu junakinju i sve njezine nijanse. Majčinski osjećaji i dvojbe posebno su glumački izazovni, ali ona je još jednom zasjala, rekao je Pedro Almodóvar, redatelj.

– Ponekad na snimanju ima teških dana, ali smatram Almodóvara svojom sigurnosnom mrežom. Ponekad može tražiti i nešto zastrašujuće, ali znam da će biti tu i podržati me. Jako je usredotočen, nikad ne razgovara na mobitel i sve nas drži na svojoj liniji, govori Penelope Cruz, glumica.

Publika mora imati zdravstvenu propusnicu ili negativan test na covid-19 te nositi masku. Većina svjetskih premijera već je rasprodana, ali obožavatelji se zvijezdama neće moći približiti. Očekuju se među ostalim i Matt Damon i Ben Affleck.

– Ovo je emotivan trenutak. Svi se žele vratiti i objaviti filmove koji su na polici ostali godinu i pol ili možda dvije godine. Venecija je najbolje mjesto za ponovni susret, naglašava Alberto Barbera, direktor festivala.

Chloe Zhao, redateljica filma “Nomadland”, prošlogodišnja dobitnica Zlatnog lava i Oscara za najbolju fotografiju, redatelja i glumicu – dio je ovogodišnjeg žirija koji vodi još jedan oskarovac, južnokorejski redatelj “Parazita” Bong Joon-ho.

– Nadam se ćemo svi u žiriju znati ujediniti svoje različite svjetove koji su svi prekrasni na svoj način. Želim eksploziju novih pogleda na kinematografiju, istaknuo je Bong Joon-ho, predsjednik žirija.

Svi se nadaju da će strogi zdravstveni protokoli pomoći da se izbjegnu problemi na 11-dnevnom filmskom maratonu. Za Zlatnog lava natječu se još među ostalim “Moć psa” redateljice Jane Campion s Benedictom Cumberbatchom, te film “Spencer” s Kristen Stewart u ulozi princeze Diane.

Tijekom ceremonije otvaranja, počasnog Zlatnog lava dobio je Roberto Benigni, nezaboravni autor filma “Život je lijep”, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike