16.3 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja: Jako je puno problema vezano uz maske

Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja: Jako je puno problema vezano uz maske

I dok Hrvatska popušta, susjedi Slovenci uvode stroža pravila početka škole zbog sve većeg broja novozaraženih.

Tako bi učitelji koji odbiju testiranje na koronavirus, mogli dobiti otkaz. Isto vrijedi i ako odbiju nositi maske, dok se učenicima koji ju nemaju, ne smije zabraniti ulazak u učionicu, ali ravnatelj o tome obavještava roditelje i slučaj mora prijaviti inspekciji.

Također, morat će se testirati i roditelji ako planiraju dulje boraviti u školi, primjerice, za roditeljske sastanke.

“Sretni smo što nam je ministarstvo pomoglo oko pravnih osnova. Osobno ne očekujem nikakve probleme”, kaže ravnateljica Srednje škole Izola Adelija Perne.

“Smatram da bi bilo bolje da je ministarstvo prije svega izdalo upozorenje za one koji se ne žele testirati, a ako to ponovno odbiju u roku od godinu dana, tada bi im se mogao raskinuti ugovor o radu”, odvjetnica Nataša Pirc Musar.

Slovensku rigoroznu praksu Hrvatska neće slijediti, rekao je ministar obrazovanja, a mjere koje je predstavio RTL-ovoj reporterki Zorani Čičak Kulić komentirala je Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Tuškan je kazala kako oni s ministarstvom imaju komunikaciju u D modelu, odnosno putem medija.

“Ipak nam je drago da su uzeli u obzir puno onoga što smo mi izrekli osobito vezano uz miješanje dozvoljeno učenika što se tiče izborne nastave, dopunske, dodatne nastave, izbornih, dodatnih predmeta, produženog boravka, također i održavanje treninga te prelazaka u učionice na primjer fizike i kemije. Tako da je taj dio bolji. No ima i dijelova koji su zaista proturječni” , kazala je.

Kazala je kako nije ponovno napisano ništa o umjetničkim školama, kako je prešturo objašnjeno za učenike s poteškoćama, te o izletima i ekskurzijama.

“Jako je puno problema vezano uz maske, primjerice mi imamo takvu situaciju da s maskama je situacija ista kao i prije da lokalni stožer na prijedlog ustanove uz suglasnost osnivača može ili vratiti ili ukinuti maske, no ono što je problem one za sada tu i dalje jesu, no zbog razloga kojeg su danas naveli, a razlog je taj da učenik koji se zarazi, oni koji su u njegovoj najbližoj blizini neće trebati u samoizolaciju. Dok zapravo u isto vrijeme, maske i razlog nošenja i nenošenja maske, mislimo da ponovno treba razmotriti medicinska struka i psiholozi jer smatramo da su zapravo mjere doista proturječne i da nisu dobro razmotrene i što se tiče nošenja maski”, kazala je.

Kaza je kako je problem i kod roditeljskih sastanaka što će roditelji morati imati ili covid potvrdu, ili negativan test ili potvrdu da su preboljeli.

“To je zaista upitne zakonitosti i u proturječnosti s ostalim, kazala je.

Kazala je kako se svi nadaju da će nastavna biti što duže uživo, ali kako to ne mogu znati. Naglasila je kako imaju problem s nedostatkom pomoćno-tehničkog osoblja jer su im obveze povećane.

Kazala je i kako je problem u tome što se nose platnene maske sve dok se učenik ne zarazi, a onda učitelji moraju staviti medicinsku masku i vizir.

“To zaista ne šalje dobro poruku i u proturječnosti je sa svime što se inače odlučilo o maskama”, tvrdi Tuškan.

Kazala je kako svatko mora imati odgovornost za sebe po pitanju cijepljenja, ali kako učenike ne smiju učiti prisilama, već kritičkom razmišljanju, debatama i razgovorima.

“Njima fali isto razgovor i u školi i kod kuće. Trebamo imati razumijevanja jedni za druge, pokazati zajedništvo i dati sve od sebe da ova nova nastavna godina bude što bolja za sve dionike”, zaključuje Tuškan, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike