1.1 C
Zagreb
Naslovnica Tech Vježba za mozak: Što mislite da bi se dogodilo kada bi se...

Vježba za mozak: Što mislite da bi se dogodilo kada bi se Zemlja prestala okretati?

Svima je dobro poznato da se Zemlja rotira oko svoje osi, iako to ne možemo osjetiti, vidjeti, a ni čuti. No što bi se dogodilo da to odjednom prestane? U tom slučaju, kutna količina gibanja svakog objekta na Zemlji rastrgala bi njenu površinu. Rezultat toga – jako loš dan za sve, piše Live science.

”To je samo misaoni eksperiment. Ne postoji prirodna sila koja bi zaustavila Zemljinu rotaciju. Zbog toga se, između ostalog, Zemlja konstantno vrti od svoga postanka, što je prilično impresivno”, rekao je geolog James Zimbelman iz Nacionalnog muzeja zrakoplovstva i astronautike u Washingtonu.

Zemlja izvrši jednu potpunu rotaciju oko svoje osi svaka 23 sata, 56 minuta i 4.09053 sekunde. To znači da je brzina rotacije Zemlje na ekvatoru oko 1,770 km/h. Kada bi se Zemlja naglo prestala rotirati, voda i kamenje uz ekvator nastavili bi se međutim kretati tom brzinom. To bi potpuno demoliralo površinu Zemlje, a krhotine bi se razletjele po našoj atmosferi i svemiru.

”Jedan od temelja fizike jest razgovor o kutnoj količini gibanja”, dodao je Zimbelman.

Ipak, ne bi sve bilo izgubljeno. Kako kaže Zimbelman, krhotine koje su se odvojile od površine povratile bi nešto okretaja dok Zemlja i njezini ostaci nastavljaju svoj put oko Sunca. Kad tad, gravitacijska sila planeta privukla bi sve te fragmente natrag uz neočekivani efekt.

”Isaac Newton naučio nas je da kada se gibajući objekti približavaju jedan drugome, i sami oslobađaju vlastitu energiju”, kazao je Zimbelman.

Ostatke koji su završili na samim rubovima atmosfere privukla bi gravitacijska sila, te bi prilikom udara oslobodili energiju.

Konstantno ‘bombardiranje’ površine na taj način otopilo bi koru u ‘ocean stijene’, a osim toga, kada bi se ovakav brzi i destruktivni scenarij ostvario, uzrokovao bi i isparavanje većine vode sa Zemljine površine, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike