10.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Stiže povećanje mirovina, ali hoće li uopće utjecati na kvalitetu života? To...

Stiže povećanje mirovina, ali hoće li uopće utjecati na kvalitetu života? To je sramota, bolje da ne daju ništa

Novčanici umirovljenika od idućeg mjesec bit će puniji.

“Usklađivanje koje smo pripremili za donošenje odluke upravnom vijeću iznosi 2,46 posto”, rekao je Ivo Bulaja zamjenik ravnatelja HZMO.

Jer su rasle prosječne plaće, ali i inflacija. Prosječna mirovina koja iznosi 2581 kunu i 99 lipa, rast će tako za 63 kune i 52 lipe.

“Svaka kuna je dragocjena”, smatra Blaženka.

“To je sramota, bolje da ne daju ništa nego da daju takvu sramotu. S tim su nas bacili još na jednu stepenicu dolje”, kaže Rafaela.

Zbog čega se umirovljenici ne raduju drugom po veličini povećanju u posljednjih deset godina objašnjavaju u sindikatu umirovljenika.

“20% posto recimo ulje i brašno je raslo, očekuje se još rast cijena. Tako da ovo povećanje od 60-ak kuna za prosječnog umirovljenika ne znači ništa zapravo je još siromašniji nego što je bio prije”, kaže Igor Knežević, glavni tajnik sindikata umirovljenika.

Ministar Aladrović je zadovoljan. Kaže da je ovo povećanje rezultat rada Vlade.

“Možemo biti zadovoljni time. To je najveće usklađenje od 2018. Treba napomenuti da u proteklih 5 godina u vrijeme mandata Andreja Plenkovića smo podigli najniže mirovine više od 23 %, prosječne mirovine su porasle 18%, a samo u godinu dana je gotovo 5 posto porast mirovina”, kaže ministar Josip Aladrović.

Ukinuo je ministar penalizaciju onih umirovljenika koji rade. Mnogima dodatna zarada na mirovinu itekako dobro dođe.

“Malo si popunimo mirovinu i to je to. Bez toga ne bi išlo nikako. Nešto dodatno se mora raditi”, kaže Anka, prodavačica na tržnici.

Matica i sindikat umirovljenika lobiraju da Vlada promijeni formulu usklađivanja mirovina. Pa koliko primjerice rastu plaće da toliko rastu i mirovine.

Početak rujna osim povećanja mirovine donijet će umirovljenicima i bonus, jer će im na račun sjesti i iznos povišice za prošli mjesec budući da se usklađivanje računa od 1. srpnja, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike