23.8 C
Zagreb
Naslovnica Tech Je li koronavirus ipak došao iz laboratorija u Wuhanu? Čelnik WHO priznao...

Je li koronavirus ipak došao iz laboratorija u Wuhanu? Čelnik WHO priznao da je teorija “bijega” virusa ipak moguća

Prvi čovjek koji se zarazio koronavirusom SARS-CoV-2 možda se ipak zarazio preko šišmiša dok je radio u laboratoriju u Wuhanu u Kini, priznao je jedan od čelnih ljudi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Doktor Peter Embarek, koji je vodio istragu WHO-a o podrijetlu pandemije koronavirusa u Kini, iznio je šokantnu tvrdnju unatoč tome što je prvotno rekao da je krajnje nevjerojatno da je virus pobjegao iz laboratorija.

Embarek je kazao da bi teorija o laboratorijskom “bijegu” virusa ipak mogla biti istinita. Dakle, moguće je da je znanstvenik koji se prvi zarazio potencijalno mogao dobiti virus tijekom uzimanja uzorka za potrebe istraživanja u laboratoriju u Wuhanu.

Čelnik WHO-a je za dansku televiziju TV2 rekao: “Zaposlenik koji se zarazio tijekom uzimanja uzoraka je jedna od vjerojatnih hipoteza”.

Objasnio je: “U tom slučaju radilo bi se laboratorijskom radniku, a ne o slučajnom seljaku koji ima redovan kontakt sa šišmišima”. Međutim, danski znanstvenik naglasio je da istražitelji WHO-a nisu pronašli izravne dokaze da je ta teorija točna.

Kinu su dugo optuživali da je skrivala same početke pandemije i informacije koje su bili od krucijalne važnosti za otkrivanje podrijetla virusa koji se prvi put pojavio u Wuhanu u prosincu 2019.

Tržnica Huanan, u kojemu je službeno prijavljen prvi skup infekcija, udaljena je samo nekoliko stotina metara od Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Wuhan.

Također je samo nekoliko kilometara udaljena od laboratorija za virusologiju Wuhan Instituta, gdje su znanstvenici navodno provodili pokuse na šišmišima i proučavali koronaviruse na bazi šišmiša slične covidu-19 prije početka pandemije.

Od tada se postavljaju pitanja o ulozi koju je laboratorij za virusologiju u Wuhanu imao u pandemiji. Takozvana teorija bijega iz laboratorija dugo je bila predmet nagađanja među obavještajnim službama i znanstvenicima, ali je odbačena kao tek teorija zavjere nakon što ju je prošle godine iznio tadašnji predsjednik Trump.

Umjesto toga, znanstvenici su rekli da je virus vjerojatno potekao od šišmiša prije nego što se prenio na ljudskog domaćina. Centar za prevenciju i kontrolu bolesti Wuhan nije objavio izvještaj o radu sa šišmišima od 2013. godine, ali dr. Embarek je upozorio da to “ne znači da od tada nisu radili sa šišmišima”.

Laboratorij je preseljen u prosincu 2019. samo stotinjak metara od tržnice na kojem su znanstvenici pronašli prvu skupinu infekcija.

“Zanimljivo je da se laboratorij preselio 2. prosinca 2019.”, rekao je dr. Embarek. “To je razdoblje kada je sve počelo, a kad preselite laboratorij, to remeti sve. Remeti se svakodnevni tijek rada laboratorija”, dodao je čelnik WHO-a, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike