10.8 C
Zagreb
Naslovnica Kolumne Braniteljske kontroverze oko Dana pobjede: Zašto uvijek ista priča?

Braniteljske kontroverze oko Dana pobjede: Zašto uvijek ista priča?

Piše: Herman Vukušić

BRANITELJSKE KONTROVERZE OKO DANA POBJEDE: ZAŠTO UVIJEK ISTA PRIČA?

Pametna stvar taj FB👍

Stalno ti izvlači iz objava stvari koje si pisao prije godinu, dvije.

Pa se tako meni jučer ukazao moj tekst od prije dvije godine o braniteljskim prijeporima o tome tko će u ime te populacije govoriti u Kninu na Dan pobjede.

Tada nekima (istima kojima ove godine ne odgovara Danijel Rehak) nije odgovarala Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Povijest se ponavlja, očito s razlogom ili nečijim interesom.

Taj tekst od prije dvije godine prenosim u nastavku, a vi, dragi FB čitatelji, zaključke donesite sami.

TKO OD BRANITELJA TREBA GOVORITI U KNINU?

Uvijek prije svečanih obljetnica kao što je Dan pobjede 05. kolovoza, ili dana obilježavanja vukovarske tragedije 18. studenog, nažalost, počinju prijepori u braniteljskoj populaciji (čitaj: udrugama – Ne poistovjećivati sa svim braniteljima!).

Ove godine oni se manifestiraju nezadovoljstvom čelnika nekih udruga što je predviđena govornica Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Ovo nezadovoljstvo temelji se na stavovima da su predstavnici stradalnika iz braniteljske populacije već govorili u Kninu prošlih godina te da je Ljiljana Alvir “nametnuti” govornik od strane Ministarstva hrvatskih branitelja.

U tom smislu, pojedini čelnici spomenutih udruga idu toliko daleko da vuku poveznice sa premijerom Plenkovićem koji je javno izjavio da mu neće ulica određivati koalicijske partnere, pa tako oni ne žele Ljiljanu Alvir, već predstavnika HOS-a.

Jeli to baš sve stoji?

Pa baš i ne…

Kao netko tko je više puta bio javno (konstruktivno) kritičan prema Ministarstvu hrvatskih branitelja u mandatu ministra Tome Medveda, imam otvoreno pravo reći da Ministarstvo u ovom slučaju ima pravo što stoji na poziciji da na Dan pobjede u Kninu govori upravo Ljiljana Alvir.

Prvi prozaični razlog proizlazi iz naoko bezazlene činjenice da se sve udruge branitelja, premda imaju status nevladinih organizacija, financiraju gotovo isključivo iz državnog proračuna, odnosno preko Ministarstva hrvatskih branitelja.

Ilustracije radi, kada sam 1998. u Washingtonu upitao čelnike njihove vodeće veteranske udruge (Disabled Veterans of America; DVA) koliko su te godine dobili novaca iz saveznog proračuna, samo što se nisu ugušili od smijeha.

Oni se naime, financiraju isključivo od članarina, ulaganja u investicijske fondove i vođenja mirovinskih fondova svojih članova upravo zato da budu nezavisni.

Jer, onaj tko plača račune ima i apsolutno pravo da njegova bude zadnja.

Drugim riječima, ako želiš od nekoga biti neovisan, ne uzimaj njegove pare…..

U slučaju predstojećeg Dana pobjede ovo nikako nije ključni argument zašto (kao branitelj) podržavam Ljiljanu Alvir za govornicu u Kninu.

Pitanje nestalih hrvatskih branitelja još uvijek je bolno i četvrt stoljeća nakon rata te mislim da je tih nekoliko minuta javnog obraćanja u Kninu važna prigoda da se još jednom cijeloj hrvatskoj javnosti artikulira vapaj populacije njihovih obitelji, od kojih se neki još uvijek nadaju.

Nadalje, upravo je ove godine donešen i od DANAS je na snazi Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, a koji predstavlja vrijedan pokušaj rješavanja administrativno-pravne zavrzlame u međunarodnim odnosima (Hrvatska, Srbija, BiH) koja je često odugovlačila procese identifikacije tijela nestalih hrvatskih branitelja.

Upravo je Knin najbolja prilika da se i o tome nešto čuje, a Ljiljana Alvir je najpozvanija da o tome nešto i kaže.

Na koncu, ali ne i najmanje važno, po braniteljskim se kuloarima šuška da se pojedini govornici od strane pojedinih čelnika braniteljskih udruga nameću u svjetlu predstojeće predsjedničke kampanje, što (opet) predstavlja politizaciju braniteljskog stradanja i žrtve te je za mene, kao branitelja, potpuno neprihvatljivo…..

Najnovije

Još iz rubrike