18.9 C
Zagreb
Naslovnica Tech Srića: Mogla bi nam se dogoditi sudbina Španjolske i Portugala za mjesec...

Srića: Mogla bi nam se dogoditi sudbina Španjolske i Portugala za mjesec i pol

Epidemiološka situacija i dalje je povoljna u cijeloj zemlji, ali procijepljenost nije zadovoljavajuća.

Doktorica Gordana Pavliša s Klinike za plućne bolesti Jordanovac, gostujući u emisiji “Studio 4”, rekla je da je procijepljenost premala da bismo koronavirus stavili pod kontrolu.

– Cijepljenje je apsolutni prioritet. Ne smijemo dopustiti da virus zavlada našim životima, već ga našim znanjem koje imamo o njemu i mudrošću moramo staviti pod kontrolu i vratiti se normalnom životu, rekla je.

Dodala je i da se javljaju novi sojevi koji su sve agresivniji.

– U Hrvatskoj još prevladala britanski soj, ali preko 40 posto izolata je delta soj koji se širi još brže i zahvaća mlađu populaciju iz razloga što su manje procijepljeni, a i manje se pridržavaju epidemioloških mjera, istaknula je dodavši kako na jesen s ovakvom procijepljenošću možemo očekivati novi val i nove probleme.

Pulmolog Saša Srića, osvrnuvši se na kampanju vezano za cijepljenje, rekao je kako se krenulo u afirmativnu kampanju, ali da je bilo dosta kontradiktornih stavova i nedoumica i od strane Vlade i Stožera i to je zbunjivalo građane.

– Često se pitam jesmo li napravili sve što smo mogli. Očito se negdje zakazalo. Hrvatska je trenutno među najlošijim zemljama po pitanju procijepljenosti. S dvije doze cijepljeno je oko 29 posto. Portugal je na 10 posto manje od nas i sada imaju jako lošu epidemiološku sliku. U tri tjedna za tri puta su povećali broj novooboljelih i njihova turistička sezona je gotova. Ne bi htio da se to dogodi i kod nas, istaknuo je.Osvrnuo se i na problem postcovida rekavši kako nije očekivao da će ga biti u ovolikoj mjeri.

– Susrećemo se s različitim oblicima kliničkih slika postcovida. Od poremećaja kratkoće daha, do razvoja ozbiljnijih komplikacija kao što je fibroza pluća. Javljaju se i komplikacije na nivou psihosomatskih poremećaja. Kod nekih postcovid simptomi traju kraće, a kod nekih dulje.- Nevjerojatno je koliko je kliničkih slika ovaj virus spreman napraviti i na koliko načina oštećuje naš organizam, rekla je doktorica Pavliša. Dijapazon simptoma je nevjerojatan. Čak i ljudi koji su imali blažu kliničku sliku ili nisu imali simptome, znaju poslije nekoliko mjeseci imati neke tegobe, dodala je.

Osvrnula se i na nuspojave nakon druge doze. Rekla je kako su to uglavnom bile prolazne nuspojave – bol u ruci, temperatura, glavobolja, koje su trajale jednu noć ili jedan dan i neusporedive su s kliničkom slikom same infekcije.

– Moramo biti svjesni da je omjer koristi i rizika puno veći u smjeru cijepljenja.

Na pitanje hoće li na jesen biti potrebno docijepljivanje trećom dozom, rekla je da ta odluka još nije donesena.

– I za gripu se cijepimo svake godine pa nitko ne vidi nikakav problem. Ako nas to cjepivo može dovesti u život kakav smo imali prije, to je doista vrijedno. Virus ne čini samo akutnu bolest s teškom kliničkom slikom nego i brojne postcovid posljedice koje kod nekih traju mjesecima i pogoršavaju njihovu kvalitetu života, istaknula je.

Srića je istaknuo i kako sve više zastupa stav da cijepljenje bude obvezno za određene kategorije – zdravstvo, socijalni sektor i prosvjetu.

– Kod zdravstvenih radnika interes za cijepljenje sve je veći. Imamo oko 85 posto cijepljenih liječnika i preko 70 posto cijepljenih medicinskih sestara.

Na pitanje što očekuje na jesen, rekao je da više nije upitno hoće li biti četvrtog vala, već je pitanje u kojoj mjeri.

– Da bi se s ovako malom procijepljenošću mogla dogoditi sudbina Portugala i Španjolske za mjesec i pol, nije isključeno. Čeka nas vruća jesen, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike