22 C
Zagreb
Naslovnica Kolumne Vrč ide na vodu dok se ne razbije ili kako pogodovanje ministarstva...

Vrč ide na vodu dok se ne razbije ili kako pogodovanje ministarstva završi na sudu

Piše: Ante Rašić

Pogodovanje ili trgovina utjecajem jedan je od krimena koji navode OLAF i GRECO u svom godišnjem izvješću o stanju u Hrvatskoj. Kako sada stvari stoje, takav isti krimen još će se godinama nalaziti u godišnjim izvješćima OLAF-a i GRECO-a.

Podsjetimo, u nekoliko tekstova pisali smo o sprezi državnih tvrtki s nekim marketinškim agencijama i smišljenom pogodovanju. Razloge pogodovanja tim agencijama nismo niti hoćemo analizirati i utvrđivati već opet pozivamo Nadzorne odbore tih tvrtki, kao i nadležne institucije države da provjere naše navode i pravo činjenično stanje, te konstatiraju i javnosti predoče informaciju postoje li elementi kaznenog djela pogodovanja i trgovine utjecajem.

U državnim tvrtkama postoji nadzorni mehanizam u vidu Nadzornih odbora, rade li članovi tih odbora posao za koji su izbrani ili su i oni postali dionici nekih radnji u suprotnosti s zakonskim odredbama države pokazat će reakcija ili nereakcija na serijal naših tekstova.

U narodu postoji izreka: ” Kriv je onaj koji krade, ali i onaj koji drži ljestve.” Za neupućene preporuka da pogledaju slučaj ” Fimi medija ” ili pročitaju naš tekst.

No kad se pogodovanje i nepoštivanje natječajnih odredbi koje je samo propisalo radi ministarstvo, koji je to nadzorni ili kontrolni mehanizam za sprječavanje ili sankcioniranje i najmanje indicije da se radi o kaznenoj radnji?

U posjedu smo dokumentacije vezane za provedeni natječaj u Ministarstvu rada i socijalne skrbi. Iz dokumentacije se jasno vidi da je posrijedi pogodovanje jer se jednom sudioniku natječaja prihvaća radnja iz natječaja koja nije dopuštena, a drugog sudionika zbog iste radnje eliminira iz natječaja.

Kako doznajemo ovaj slučaj završio je na sudu, a nakon Mamićeve „reforme pravosuđa” u pravosuđu vlada veliki oprez da ne bi netko bio žrtva reforme. Na sudu se dokumenti ne mogu skrivati i ima puno svjedoka koji mogu reći nešto što ne bi smjeli.

Vratimo se suštini, a priča kaže – na natječaj su se prijavile 3 firme, bitan kriterij je bio da ponuda ponuditelja ne smije odstupati za više od 5% od ponuda medija. Zbog toga kriterija su eliminirali jednog ponuditelja. Stoga, ostaju dvije firme te onda jedna od agencija prilaže potvrdu u kojoj sami navode da daju 10 odnosno 7% ekstra i njih odabiru iako su morali biti eliminirani. Agencija koja je po pravilima nadmetanja jedina ispunila natječajne uvijete upućuje prigovor Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Komisija to odbija na osnovu odgovora naručitelja i sve završava na upravnom sudu.

U Meksiku postoji izreka – Ne zavrćeš vrat kokoši dok nosi jaja, već ukineš kukuruz pijetlu, a ako i tada zakaže baciš ga u kipuću vodu.

Tko će u ovoj priči biti pijetao pokazati će razvoj situacije, a tko je kokoš koja nosi jaja, “bumo videli”.

Više od struje: Pogodovanje je kazneno djelo s visokim kaznama zatvora. Vrijedi li u Hrvatskoj rečenica: Uhvati me ako možeš

Oluja namještanja natječaja u HEP-u: Sam državni vrh upoznat je s prijetnjama nakon naznaka da netko piše o pogodovanju

Pogodovanje ide dalje? Lutrija ništa ne prepušta slučaju. Promijenili su uvjete natječaja za medijsko praćenje i oglašavanje na teže

Analiza: Ispunjava li kriterije javnog nadmetanja Hrvatske lutrije samo jedna agencija? Je li HDZ stvorio novu Fimi mediju?

Najnovije

Još iz rubrike