13.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Njeno ime mnogi su "guglali": Tko je sutkinja koja je pisala izdvojeno...

Njeno ime mnogi su “guglali”: Tko je sutkinja koja je pisala izdvojeno mišljenje na presudu Ratku Mladiću?

Ratko Mladić osuđen je na doživotni zatvor. Žalbeno vijeće potvrdilo je prvostupanjsku kaznu kojom je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, za progone Bošnjaka i Hrvata, za ratne zločine protiv čovječnosti…Nažalost, nije odgovarao za zločine na području Hrvatske.

U žalbenom vijeću bili su suci iz Zambije, Zimbabvea, Jamajke, Ugande i Maroka. Sutkinja koja se uglavnom protivila osudi Mladića, sutkinja Nijambe, je iz Zambije. Ona je i na suđenju Zdravku Tolimiru, osporavala genocid i tvrdila da je rat u Bosni i Hercegovini bio građanski. U izdvojenom mišljenju navela je da bi se Ratku Mladiću trebalo ponoviti suđenje pred drugim sudskim vijećem.

Darko Mladić, sin Ratka Mladića, ne čudi, pohvalio je ovu sutkinju za koju je rekao da je jedina imala hrabrosti reći ‘sve ste radili pogrešno’ i ‘ovo nisu te činjenice’.

“Imajući u vidu prirodu i težinu pravnih grešaka u ovom predmetu, za razliku od drugih članova Žalbenog vijeća, ja bih naredila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim prvostupanjskim vijećem po svim točkama optužnice izuzev točke 6, uzimanje taoca u udruženom zločinačkom pothvatu”, navela je jučer sutkinja u izdvojenom mišljenju na 60 strana. Uz to je rekla i kako je Mladić zadovoljio visoke standarde i ukazao na glavne greške Pretresnog vijeća i dodala da bi mu usvojila sve žalbe. Pozivala se na ograničenost vremena u pandemijskim uvjetima.

Uz sve to valja dodati kako je zanemarila okolnosti genocida i rekla kako su ljudi sami htjeli otići zbo gnužde.

“Ne mogu zaključiti da je bilo kakvo prisilno premještanje doprinijelo zaključku o genocidu ili udruživanju radi vršenja genocida. Isto tako ne mogu zaključiti na osnovu ukupnih dokaza da su muslimanske civile u srebreničkoj i žepskoj enklavi progonile snage Srba s traženom posebnom namjerom”, dodala je.

Mnogi su jučer njeno ime tražili na internetu. Prisca Matimba Nyambe rodila se 31. prosinca 1951. u Zambiji. Od 2006. godine je sutkinja Visokog suda u Zambiji, a od 2011. radi na Međunarodnom sudu. Tečno govori nekoliko jezika, pa i engleski, iako mnogima nije tako zvučalo, prenosi Guardian. Francuski sudac Jean Claude Antonetti, poznat po skandaloznoj oslobađajućoj presudi ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, prihvatio je zahtjev Mladićeve obrane da se iz žalbenog postupka isključi troje sudaca zbog pristranosti. Kako se jedini složio s mišljenjem sutkinje Nyambe u prvostupanjskoj presudi ratnom zločincu Zdravku Tolimiru, ne čudi da ju je stavio za predsjedavajuću, prenosi RTL.

Napomena: 15.6. nakon opaske Raskrinkavanje.ba izvršena je nadopuna članka. Izvijestili smo o izdvojenom mišljenju sutkinje Prisce Matimba Nyambe, koja je predsjedavala Žalbenim vijećem Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u slučaju žalbi odbrane Ratka Mladića, navodeći da ga je ona “htjela osloboditi”. To se, ipak, ne navodi u njenom izdvojenom mišljenju. Dakle, čak i u svom izdvojenom mišljenju vezanom za točku 9 žalbe odbrane, koja se odnosi na izrečenu kaznu Mladiću, sutkinja Nyambe navodi da bi kazna koju smatra adekvatnom iznosila 20 godina zatvora. Suprotno navodima pojedinih medija, nije rekla da bi Mladića “oslobodila”.

Najnovije

Još iz rubrike