16 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Capak na Stožeru: Veći je rizik od pohane svinjetine nego AstraZenece;...

VIDEO Capak na Stožeru: Veći je rizik od pohane svinjetine nego AstraZenece; Božinović: Covid putovnice izdavat će se od 1. lipnja

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1435 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11265. Među njima je 2 079 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 242 pacijenta. U odnosu na jučer 35 je novih pacijenata. U bolnicu je zaprimljeno 177, a otpušteno 173 osoba. Preminule su 33 osobe. Među njima tri osobe nemaju evidentirane komorbiditete. Najmlađa preminula osoba ima 53 godine s potvrđenim ranijim oboljenjima, prenosi HRT.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 342 487 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7388 preminulo, ukupno se oporavilo 323 834 osoba od toga 2079 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 28 436 osoba. Do danas je ukupno testirano 1 863 305 osoba, od toga 7 682 u posljednja 24 sata. Zaključno s 6. svibnja utrošena je 1 025 701 doza cjepiva. Dosad je 796 909 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 228 792 primilo obje doze, kazala je Vera Katalinić-Janković, dr. med.

Capak: Brojevi novooboljelih se smanjuju

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako broj novooboljelih je 1435 od 7682 testiranih. Dodao je kako prije dva tjedna ta brojka bila 2529 od 8783 testiranih.

– Od 26.travnja o 30.travnja je bilo 9557 novih, a u ovom od 3.svibnja do 7.svibnja 7314 novih, što je za 23,5 posto manje nego u prošlom tjednu, naglasio je Capak.

Dodao je kako je prosječna incidencija 578.5, a najniža je u Istarskoj županiji – 80, a najviša u Varaždinskoj županiji -1010,9. Capak je naglasio kako je Hrvatska po stopi smrtnosti na 19 mjestu u Europskoj uniji.

– Na 25 mjestu smo po incidenciji u Europskoj uniji, višu imaju samo Švedska i Cipar. Na današnji dan udio pozitivnih je 18,4 od početka epidemije, istaknuo je.

Božinović: Covid putovnice izdavat će se od 1. lipnja

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, te načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović komentirao je “Covid putovnice”. Naglasio je kakao to nisu putovnice, već su to digitalne zelene potvrde koje se odnose na olakšavanje putovanja.

Istaknuo je kako će biti interoperabilne i omogućit će međusobno priznavanje potvrda o cijepljenju, preboljenju i testiranju. Dodao je da su većinom glasova europski zastupnici dali podršku tom prijedlogu i da tek mora usvojiti konačni prijedlog. Rekao je kako će to biti u prvoj polovici lipnja.

– Hrvatska je u naprednoj fazi izvedbe nacionalnog tehničkog rješenja i spremni smo za testiranje na za to raspoloživoj platformi Europske unije. Potvrde će se izdavati na temelju baza preboljelih u zadnjih 180 dana, koje su testirane u zadnjih 48 sati i koje su cijepljenje. Hrvatska to od početka podržava jer je to značajno za nas u svim aspektima, rekao je Božinović.

Istaknuo je kako će se potvrde izdavati u digitalnom PDF formatu, a zahtjevi će se moći podnositi i preko aplikacije e- građana.

– Potvrde u fizičkom obliku izdavat će se u 150 ispostava HZZO-a. Verifikacija potvrda provodit će se očitovanjem QR kodova, te je na granične prijelaze već raspoređeno 250 čitača kodova, poručio je.

Potpredsjednik Vlade naglasio je da će se na portalu entercroatia.mup.hr omogućiti najave dolaska stranih državljana, što će kratiti vrijeme na granicama.

– Putnici prije dolaska mogu svoje potvrde učitati u PDF formatu na toj stranici s ciljem što brže verifikacije. Cilj je osigurati jednostavnost u primjeni ovih potvrda, dodao je.

Poručio je kako će se od 1. lipnja izdavati te potvrde, što je važno za turističku sezonu, ali i ukupnu borbu protiv epidemije, prenosi N1.

Capak: Maske se još uvijek trebaju nositi

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako je poznato da potpuno cijepljenje s dvije doze ne štiti osobu od bolesti. Poručio je kako jedan postotak osoba ipak može oboljeti i širiti bolest.

Capak je rekao kako neka istraživanja pokazuju da osobe koje su se cijepile mogu primiti virus na svoju nosnu sluznicu. Capak je kazao iako se situacija poboljšava još uvijek imamo više od tisuću oboljelih dnevno

– U ovom trenutku ne bih preporučio da se maske ne nose. Trebamo imati u vidu i da u populaciji, a prilikom našeg kretanja na poslu gradom, susrećemo osobe koji zbog svoje bolesti ili drugih situacija možda nisu mogli biti cijepljeni, i takvu preporuku da se maske ne nose ne možemo izdati, rekao je.

Dodao je da će vrijeme za prestanak nošenja maski doći kada ljudi budu pretežno cijepljeni i kada incidencija i broj oboljelih u populaciji bude izuzetno nizak, te kada bude mala vjerojatnost da ćemo sresti nekoga tko na svojoj sluznici ima virus, prenosi HRT.

Istaknuo je i da je veći rizik kad uzmete ključeve od automobila ili pojedete pohanu svinjetinu, nego od AstraZenecinog cjepiva.

Najnovije

Još iz rubrike