24.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Umro je redatelj Bogdan Žižić

Umro je redatelj Bogdan Žižić

Od svog prvog dokumentarnog filma “Poplava” 1964., Bogdan Žižić snimio je više od stotinu naslova. Najviše su ga zanimale kratke dokumentarne forme, a prva su mu dva igrana filma – “Kuća” i “Ne naginji se van” ovjenčana Zlatnim Arenama.

Autor je dokumentarnog filma “Moj slučaj” – posvećenog Vladi Gotovcu, a umjetnika Alfreda Pala pratio je u filmovima “Jedna vukovarska priča” i “Goli otok”.

Posljedni dokumentarni film “Jasenovački memento” snimio je prije pet godina. Dobitnik je najviših nagrada i priznanja, među kojima su i one za životno djelo – Nazorova i Motovunskog filmskog festivala.

Žužić je diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Bio je dramaturg u Zagreb filmu (1960.–64.) te njegov direktor (1984.–90.).

Jedan je od najplodnijih hrvatskih autora kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova (osobito s područja likovnih umjetnosti), nagrađivanih na međunarodnim festivalima (Oberhausen, Leipzig, Krakov, New York).

Cjelovečernjim igranim filmovima Kuća (1975, Velika zlatna arena na festivalu u Puli), Ne naginji se van (1977, Velika zlatna arena u Puli) i Daj što daš (1979) afirmirao se kao vodeći predstavnik struje društvenokritičkoga filma 1970-ih; istomu tematskom krugu pripada i njegov najuspjeliji film Rani snijeg u Münchenu (1984), a Cijena života (1994) ratne je tematike.

Za HTV režirao zapažene TV filmove Kvartet (prema M. Begoviću, 1997) i Kuća duhova (prema K. Š. Gjalskomu, 1998). Objavio je memoarsku knjigu Pješčana ura (2009), piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike