10.8 C
Zagreb
Naslovnica Tech Polašek: Cjepivom smo dosad spasili ugrožene građane, sad moramo ekonomiju

Polašek: Cjepivom smo dosad spasili ugrožene građane, sad moramo ekonomiju

Splitski epidemiolog i član Znanstvenog savjeta vlade Ozren Polašek komentirao je današnju izjavu ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka, koji je rekao da je treći val epidemije završen.

“Krivulja se prelomila, broj novooboljelih nam pada. Očekujemo da će kroz nekoliko dana pasti i broj hospitaliziranih i preminulih”, rekao je danas Capak, kojeg su potom novinari upitali znači li to da je epidemija gotova.

“Nije gotova epidemija, nego je završen treći val koji još na svom repu može imati nekih varijacija s brojem novooboljelih”, rekao je Capak.

“To da je krivulja prelomljena djelomično je točno”, rekao je Polašek u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Epidemiolog Polašek upozorava da je nekoliko naših županija i dalje među top pet područja u Europi po incidenciji.

“Osim toga, i dalje imamo visok broj hospitaliziranih pa se ne bismo smjeli opuštati. Promjena smjera epidemije svakako je vidljiva, ako ništa drugo, u posljednja četiri tjedna nismo imali značajan porast brojki, ali situacija nije povoljna. Iskreno, ja sam se nadao i nižim brojkama”, rekao je Polašek, pa dodao kako ne sumnja u to da će s dolaskom toplijih dana biti smanjene mogućnosti širenja virusa. No, upozorava kako bismo mi ljetu morali pomoći i tako što ćemo se i dalje obavezno pridržavati mjera.

“Kao što vidimo, turisti će doći, ljudi žele putovati. Srećom, cjepiva ima dovoljno i sada kad smo procijepili starije i bolesne, trebali bismo procijepiti većinu radno aktivnih kako bismo spasili sezonu. Drugim riječima, cjepivom smo dosad spasili ugrožene građane, a sada bismo trebali spasiti ekonomiju”, zaključio je Polašek, prenosi N1.

Capak: Krivulja se prelomila, ali treći val još nije gotov

Capak: Završen je treći val epidemije

Najnovije

Još iz rubrike