10.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Zločin bez kazne: Obilježava se 30. obljetnica ubojstva i masakra 12 redarstvenika...

Zločin bez kazne: Obilježava se 30. obljetnica ubojstva i masakra 12 redarstvenika u Borovu

U ime predsjednika Vlade, vijenac je položio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te ministra obrane Maria Banožića.

– Okupili smo se danas da se sjetimo žrtve hrvatskih redarstvenika koja je podnesena za slobodu RH. Ovdje se dogodio jedan od najokrutnijih i najpodlijih zločina u razdoblju koji je povijest kasnije označila prvom fazom agresije na Hrvatsku. Sjetimo se svih branitelja i s ponosom se sjećamo uloge hrvatske policije koja je u tim prvim razdobljima rata odigrala ključnu ulogu u obrani Hrvatske. Bila je prva meta, dala je prvu žrtvu – Josipa Jovića, ali i prvu kolektivnu žrtvu – 12 redarstvenika kojima smo se danas došlo pokloniti. RH je nastala na žrtvi hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i tu smo danas da im odamo zahvalnost za sve što su učinili. Svake godine ćemo dolaziti ovdje i odavati počast onima koji su zaslužni za to što živimo u demokratskoj i slobodnoj državi, rekao je Davor Božinović.

– Hrvatska policija će o svakom slučaju koji se tiče narušavanja javnog reda i mira poduzeti sve ono što je u njezinoj nadležnosti i kazniti počinitelje, rekao je Božinović o jutrošnjem incidentu u Borovu.

– Mi smo danas došli odati počast hrvatskim braniteljima, redarstvenicima, dopustite da ovo obilježavanje prođe na način da im svi skupa damo dostojanstvenu počast, poručio je Božinović ne želeći komentirati izbor predsjednika Vrhovnog suda.

– Činjenica je da nam brojke padaju, danas smo ispod tisuću novozaraženih na cjelokupnom području RH. Imamo razloga za optimizam, ali samo ako poštujemo sve mjere koje služe zaštiti ljudi, rekao je Božinović komentirajući epidemiološku situaciju, prenosi HRT.

Ubijeni su i masakrirani redarstvenici Stipan Bošnjak, Luka Crnković, Josip Culej, Mladen Čatić, Janko Čović, Zoran Grašić, Antun Grbavac, Željko Hrala, Zdenko Perica, Marinko Petrušić, Mladen Šarić, Ivica Vučić, a 21 policajac tada je ranjen.

– Moj brat kao i svi drugi nisu izgubljeni, nego su ušli u povijest stvaranja hrvatske domovine, rekao je Stevo Culej.

– Kad smo u podne ušli u Borovo Selo automatski su otvorili paljbu po nama sa svih strana, dizani su crjepovi s kuća. Prva akcija nam je bila vatreno krštenje. Snalazili smo se kako je tko mogao. Onda je bačena bomba, ovi su ranjeni sa snajperom i poubijani. Nismo se ni snašli, prisjetio se Matija Mičić, prenosi HRT.

“Imena ovih ljudi nikada nitko ne smije zaboraviti. Sjećanje na njih nas mora svakodnevno poticati da budemo hrabriji, odlučniji, jedinstveniji i bolji. Samo zajedništvom i samo zajedničkim snagama možemo učiniti ono što nam je svima na srcu, a to je da pravna država djeluje i da počinitelji ovog zločina odgovaraju. 30 godina nema pravde niti bilo kakve kazne odgovornima za Borovo selo. Stevo Culej, brat jednoga od ubijenih podigao je kaznenu prijavu protiv 32 osobe. Do sada je osuđena samo jedna osoba i to na sramotnih 3,5 godine zatvora”, kaže braniteljica Vukovara Zorica Gregurić.

Obilježavanje je započelo sukcesivnim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izaslanstava kod Spomen-obilježja poginulim hrvatskim redarstvenicima u Borovu, s početkom u 9.30 sati.

Program će se nastaviti u Vinkovcima misnim slavljem u crkvi sv. Euzebija i Polijona u 12.00 sati koju će predvoditi policijski kapelan PU Vukovarsko-srijemske fra Ivan Begović, nakon čega će uslijediti polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod križa na Gradskom groblju Vinkovci, s početkom u 13.00 sati.

U sklopu programa, predviđen je i komemorativni skup koji će se održati hotelu Vila Lenije u Vinkovcima, s početkom u 13.45 sati.

Program obilježavanja:
9.30 – Polaganje vijenaca i paljenje svijeća podno Spomen obilježja poginulim hrvatskim redarstvenicima u Borovu

* sukcesivni dolazak izaslanstava kod Spomen obilježja

12.00 sati – sveta misa u crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima

13.00 sati – polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod križa na Gradskom groblje Vinkovci

13.45 sati – komemorativni skup u hotelu Vila Lenije u Vinkovcima

Najnovije

Još iz rubrike