9.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Snimio se novi apsurd s platformom: Liječnik koji se već cijepio uspio...

Snimio se novi apsurd s platformom: Liječnik koji se već cijepio uspio se prijaviti na – novi termin za cijepljenje

Ako liječnici nisu ažurni s aplikacijom Cijepise, kako tvrdi Ministartvo – sad imaju opravdanje. Jer nije ažurna ni država. U ordinaciju dr. Bessana Dnevnik.hr je krenuo kako bi se vidjelo kako naručivanje izgleda kroz prizmu liječnika, a onda su snimili apsurd! Liječnik koji se već cijepio uspio se prijaviti na termin za cijepljenje!

”Meni prihvaća cijepljenje. Kako može prihvatiti moje cijepljenje po mom OIB-u ako sam ja već cijepljen”, upitao se liječnik. ”To mi dokazuje da baza podataka tog portala cijepise.zdravlje.hr nije povezana i usklađena s bazom HZJZ u koju sam upisan kad sam cijepljen”, istaknuo je obiteljski liječnik Leonardo Bressan iz KOHOM-a.

Koje su onda liječnicima uopće koristiti od aplikacije? Podatke s Cijepi se mogu dohvatiti i ti su pacijenti označeni zelenom bojom. ”Tu vidimo redni broj kad se pacijent sam prijavio i to je to. Ništa više”, pokazao je Bressan. Jer za prijavu na punkt opet trebaju koristiti sustav e-naručivanje, baš kao i za sve druge pretrage i preglede.

Dakle, liječnici s CjiepiSe mogu isto što i građani. Pita li se danas ministra – sve je pod kontrolom. ”Moram reći da nije istina da platforma ne funkcionira. Ona funckionira možda ne onako kako smo željeli u potpunosti, ali dovoljno da zadovolji izazove cijepljenja u ovom trenutku. Nisam rekao da sam posebno ponosan na platformu, što i nisam jer određenih manjkavosti ima”, priznao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Očekuje da će se sve otkloniti do dolaska većeg broja cjepiva, kada na red dođu mlađi, jer bi platforma tek tada trebala pokazati svoju svrhu. No s platformom ili bez nje, loše je što ministarstvo za svoje neuspjehe krivi županijske zavode i liječnike koji daju sve od sebe na terenu. Danas ih hvali, a još jučer je priopćenjem za aplikaciju krivio baš njih.

”Žalosti ta činjenica da ministar proziva zavode jer su oni ti koji su zajedno s COVID bolnicama i liječnicima iznjeli teret korone na svojim leđima i sada cijepljenje i isto tako provode cijepljenja. Znači jedan ružan osjećaj”, kazao je Leo Šunjić, ravnatelj ZJZ-a Zagrebačke županije.

Trn u oku ministarstva jučer i županijske platforme za naručivanje.

Među prvima ju je uvela Međimurska županija. Platili su je, kažu, 40-ak tisuća kuna.

“Procijepili smo 16.000 ljudi. To nije zacementariran proces, to je dinamičan proces gdje se vi morate prilagođavati situaciji. Nisam sklon optuživanju. Ajmo zasukati rukave i procijepiti ljude”, odlučan je Branko Vrčić, ravnatelj Doma zdravlja Čakovec.

Jer građanima je to i jedino važno. A svađe na terenu samo ih zbunjuju.

Građani su zbunjeni. Ne znaju tko se treba prijaviti putem platforme, a tko treba zvati liječnile. Kako sustav cijepljenja trenutačno funkcionira i što sve građani trebaju napraviti ne bi li se cijepili, analizira reporter Dino Goleš.

“U teoriji je to sasvim svejedno, sli evo nekoliko praktičnih savjeta. Aplikacija Cijepise osmišljena je da bi prije svega olakšala naručivanje mlađih pacijenata čija faza još nije došla na red, pa zato ne treba čuditi što je s platforme cijepljeno svega 45 tisuća od 190 tisuća prijavljenih. Broj prijava je ono što treba zabrinjavati.

No bit će problema ako platforma u idućim tjednima kad dođe više cjepiva ne bude radila perfektno – odnosno bude li obavijesti o cijepljenju slala prekasno na što se žale lokalni zavodi. To je problem i za organizaciju termina i za organizaciju vremena građana, pa bi cjepivo moglo i propasti.

Za one koji su se već prijavili – jedini savjet je da provjeravajte e-poštu i pretinac sa smećem. I nemojte se čuditi ukoilko ste mlađi od 65 i još niste pozvani jer broj prijave ne znači i red cijepljenja, već se cijepi prema godinama.

Za one koji se prijave kod liječnika – možda će lakše čuti kada će doći na red, imaju il kronične bolesti možda će biti detektirani i brže. No i sami znamo, ruku na srce, zbog koronavirusa liječnici opće prakse prenapregnuti su poslom pa je pravo čudo dobiti ih na telefon, a u ordinacije se ne preporuča.

S druge strane, ima i onih liječnika koji vas ne žele prijaviti na cijepljenje iako je i to njihov posao. Summa sumarum – baš kao i kod odabira samog cijepiva – građani su prepušteni sami sebi. Još samo da im netko iz vrha vlasti to tako plastično i objasni”, zaključuje, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike