24.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Ministar Fuchs o pandemiji u školama: Djeca mogu biti širitelji, ali ne...

Ministar Fuchs o pandemiji u školama: Djeca mogu biti širitelji, ali ne i superširitelji. Ponovno razmišljamo o brzim testovima. Otkrio i koliko bi se profesora cijepilo

Od ponedjeljka će se učenici u nekim županijama vratiti u školske klupe, ovisno o broju zaraženih na tom području. Ministar Fuchs osvrnuo se na situaciju s koronavirusom.

Većina učenika sjedit će sutra u školskim klupama, ovisno o broju zaraženih u nekoj županiji, lokalnoj zajednici, samoj školi ili određenom razredu. Poruka roditeljima, pokušajte se prilagođavati od dana do dana i poučavati djecu sigurnom ponašanju među vršnjacima. O njima nažalost, ovisi sigurnost cijelih obitelji.

”Istraživanja su u tijeku i prikupljaju se podaci o sigurnosti primjene na djeci i vrijeme će pokazati, ovisno o tim znanstvenim podacima koji se prikupe. Moguće je da će biti moguće i cijepljenje djece, za sada to nije slučaj”, rekla je epidemiologinja HZJZ-a, Tatjana Nemeth Blažić.

U zatvorenoj Rijeci, ipak otvorene one škole, kojima nije osnivač županija nego grad.

”Ipak niži razredi i dalje nastavljaju sa nastavom u školi, a viši, od 5. do 8. da još sljedeći tjedan ostaju od kuće”, govori Hinko Mance, načelnik Stožera civilne zaštite grada Rijeke.

Privremeno primirje i u Istri, tamo idu u školu svi niži razredi, sa svim svojim simptomima.

”I da ih sa simptomima koji su nalik prehladi ne puštaju u školu, nego zajedno sa svojim liječnicima utvrde o čemu se radi. Možda će se raditi o COVID-u, možda o bakteriji, a možda samo o ispitu iz matematike”, objasnio je načelnik Istarskog stožera, Dino Kozlevac.

Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala je s ministrom znanosti i obrazovanja, Radovanom Fuchsom, o situaciji s pandemijom u školstvu.

Oko 60 posto učenika diljem Hrvatske sutra će sjediti u školskim klupama. Zaražene djece, koja su upisana u sustav, je manje nego li u prosincu prošle godine, govori ministar Fuchs.

Ako dođe do porasta zaraze, bit će lako prebacivati se između triju modela – A, B i C. Modeli u županijama, koji se koriste, trenutno su najprimjereniji.

”Djeca mogu biti širitelji, ali ne superširitelji. Po našim pokazateljima iz drugog vala, studija u Splitu je pokazala da kod 1000 testirane djece, brzim antigenim testom, niti jedno nije bilo asipmtopatski pozitivno”, rekao je te dodao da bi ga uskoro mogli i ponoviti.

Interes za cijepljenje djelatnika u sustavu je dobar, ali u utorak će se znati konačan broj, kada se lista zaključa. ”Kreće se izmeđi 30 i 40 posto”, rekao je, ali nije zadovoljan postotkom. ”Bilo bi bolje kada bi on bio daleko veći i ja se nadam da će biti veći interes”, otkrio je.

Prioriteta, unutar prioriteta neće biti jer su u obrazovnom sustavu mnoge specifičnosti. U višim razredima učenici nose maske, dok je primjerice u vrtiću to nemoguće. Također, odgajatelji ne mogu biti na distanci jer moraju ostvarivati fizički kontakt među djecom.Pandemija i ovakav oblik nastave nepovoljno utječe na djecu, objašnjava, ”utječe na psihofizički razvoj, na njihov socijalni razvoj i niz okolnosti”, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike