3.9 C
Zagreb
Naslovnica Tech EMA: Krvni ugrušci moguća su nuspojava cjepiva AstraZeneca, ali vrlo rijetka

EMA: Krvni ugrušci moguća su nuspojava cjepiva AstraZeneca, ali vrlo rijetka

Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) utvrdilo je da postoji moguća veza između cijepljenja AstraZenecom i vrlo rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka i niske razine trombocita, rečeno je na početku presice na kojoj se iznosi finalni zaključak o sigurnosti cjepiva AstraZeneca.

Odbor za sigurnost Europske agencije za lijekove (EMA) zaključio je danas da stvaranje krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskim krvnim trombocitima može u vrlo rijetkim slučajevima imati veze s cjepivom AstraZenece i treba biti naznačeno kao moguća, premda vrlo rijetka nuspojava tog cjepiva protiv Covida-19. Unatoč tome, ističu da je PRAC potvrdio da koristi koje donosi cjepivo AstraZeneca nadmašuju potencijalni rizik od stvaranja neželjenih nuspojava.

– Cjepivo se pokazalo visoko učinkovitim protiv Covida-19 koji je puno veća prijetnja zdravlju i odnosi stotine života svaki dan. Prijavljeni slučajevi krvnih ugrušaka trebaju se smatrati mogućim nuspojavama cjepiva. Nije utvrđena povezanost određenih skupina s pojavom tromboembolijskih incidenata. Nastavit ćemo nadzor sigurnosti cjepiva te mogućih nuspojava – kazala je Emer Cooke, izvršna direktorica EMA-e.

Do sada se većina prijavljenih slučajeva dogodila kod žena mlađih od 60 godina u roku od 2 tjedna od cijepljenja, no na temelju trenutno dostupnih dokaza nisu utvrđeni specifični faktori rizika.

– Uočili smo da se cjepivo češće javlja kod žena mlađih od 60, ali bilo je i kod starijih osoba. Covid-19 je vrlo ozbiljna bolest. Cjepivo AstraZenca prevenira teške oblike Covida i učinkovito sprečava smrtne ishode. Uzimajući u obzir to, PRAC smatra da koristi cjepiva nadmašuju rizik – kazala je dr. Sabine Straus.

– Važno je da pošaljemo poruku da će nam cjepivo pomoći u borbi protiv Covida i trebamo se nastaviti cijepiti ovim cjepivom – dodala je Cooke. Isto je EMA poručila i u danas objavljenom priopćenju. “Šanse da se to pojavi su vrlo niske, ali svejedno trebate biti svjesni simptoma kako biste dobili promptnu zdravstvenu skrb koja će vam pomoći u oporavku i spriječiti komplikacije”, kaže se u priopćenju EMA-e u dijelu u kojem se govori o tome što opća javnost treba znati.

“Morate odmah potražiti hitnu medicinsku pomoć ako imate bilo koji od sljedećih simptoma u tijednima nakon primanja cjepiva (proizvođača Astra Zenece, op.a.): kratak dah, bol u prsima, oticanje nogu, ustrajni bolovi u trbuhu, neurološki simptomi poput snažnih i ustrajnih glavobolja ili zamagljenog vida, sitne krvne točke ispod kože izvan mjesta injektiranja”, dodaju u priopćenju.

Ova nuspojava od danas, dodaju u EMA-i, treba biti jasno iskomunicirana i općoj javnosti i liječnicima i medicinskom osoblju kako bi se simptomi odmah uočili i spriječio rizik. Kao jedno moguće objašnjenje pojave ove nuspojave, EMA navodi odgovor imunološkog sustava organizma, kakav se javlja ponekad kod pacijenata koji su primili heparin.

Podsjetimo, Marco Cavaleri, zadužen za strategiju cjepiva pri EMA-i, u utorak je rekao da je „jasno da postoji veza” slučajeva tromboze s dobivanjem cjepiva AstraZenece, no da se „još uvijek ne zna što uzrokuje tu reakciju”.

EMA je nakon izjave Cavalerija priopćila da procjena AstraZenecinog cjepiva i dalje traje, „da još nije postignut zaključak”, te da će rezultate objaviti u srijedu.

EMA je ranije objavila kako koristi AstraZenecinog cjepiva nadilaze njegove rizike, a iza tog cjepiva britansko-švedske tvrtke stala je i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Sama AstraZeneca je priopćila kako su njena istraživanja pokazala da ne postoji povišeni rizik od zgrušavanja krvi zbog njenog cjepiva.

EMA istražuje 44 izvješća o ekstremno rijetkim slučajevima zgrušavanja u mozgu, poznatih kao cerebralne tromboze venskih sinusa (CVST). U Europskoj ekonomskoj zajednici, sastavljenoj od članica Europske unije, Islanda, Lihtenštajna i Norveške, AstraZenecom je tim cjepivom cijepljeno 9,2 milijuna ljudi, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike