8.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Smiljani Srnec potvrđeno 15 godina zatvora za ubojstvo sestre, kaznu će izdržavati...

Smiljani Srnec potvrđeno 15 godina zatvora za ubojstvo sestre, kaznu će izdržavati u Požegi

Vijeće Vrhovnog suda Hrvatske potvrdilo je prvostupanjsku presudu Smiljani Srnec (46) kojom je 30. lipnja prošle godine osuđena na 15 godina zatvora. Iako se objava pravomoćne odluke očekuje ovih dana, činjenica da se nakon sjednice vijeća Vrhovnog suda održane 26. siječnja ove godine, dakle puna dva mjeseca, nije odlučivano o pritvoru ukazivala je na našu pretpostavku da bi presuda mogla biti potvrđena. Na sve naše prijašnje upite o ishodu postupka nakon ulaganja žalbe iz Vrhovnog su suda odgovarali da će javnost o svemu biti na vrijeme obaviještena.

Međutim, kako Jutarnji list doznaje iz pouzdanih pravosudnih izvora na drugim razinama, Vrhovni sud ovih dana objavit će svoju odluku.

U svojoj će odluci Vrhovni sud napisati zašto smatra da je dokazano da je Smiljana Srnec (46) neutvrđenog dana 2000. godine s najmanje pet udaraca tupim i tvrdim predmetom ubila svoju tada 21-godišnju sestru Jasminu, a da je njezino mrtvo tijelo, kako bi prikrila zločin, sakrila u škrinju za zamrzavanje u obiteljskoj kući u Novoj 29 u Palovcu, u kojoj je ono bilo nepunih 19 godina. Misterij nestanka riješen je nakon nepunih 19 godina, kada je u zimsko popodne 16. veljače 2019. u škrinji otkriveno tijelo.

Nakon što je osuđena na 15 godina, njezin odvjetnik smatrao je da presudu treba ukinuti zbog bitnih povreda odredaba o kaznenom postupku, pa se nije niti raspravljalo o visini kazne. Međutim, Vrhovni sud smatra da je postupak proveden zakonito, da nema proturječja između izreke i obrazloženja presude te je odlučilo da će Smiljana Srnec izdržavati ostatak kazne jer je već više od dvije godine u pritvoru koji joj se u nju uračunava. Što ih je rukovodilo zaključkom da odbiju sve argumente žalbe njezina branitelja napisane na 77 stranica, znat ćemo ovih dana, kada odluka bude i objavljena. Međutim, da je vijeće smatralo da je ijedan dokaz proveden nezakonito te da je postojala ijedna sumnja da su neki iskazi svjedoka proturječni i da je Smiljanina obrana logična i uvjerljiva, ukinulo bi presudu i odredilo novo suđenje. Zato bi bilo potrebno ponovo odlučivati o tome hoće li novo suđenje čekati u zatvoru, a to se od sjednice vijeća u siječnju nije događalo i to je sasvim siguran znak da obrana nije uspjela u žalbi te da će Smiljana Srnec ovih dana u zatvoru u Varaždinu primiti pravomoćnu presudu koja će ju šokirati.

Pročitat će i zašto Vrhovni sud, za razliku od njezina branitelja, nije smatrao da je prvostupanjsko vijeće pogrešno prenosilo izjave svjedoka s rasprave u obrazloženju presude, kako je to tvrdio njezin branitelj, te da su svi dokazi provedeni zakonito, pa i oni koje je prikupljala policija tragajući za Jasminom.

Na 53 stranice presude sudac Tomislav Brđanović, predsjednik vijeća varaždinskog Županijskog suda, objavio je 30. lipnja da je Smiljana Srnec “točno neutvrđenog dana tijekom ljeta 2000. u obiteljskoj kući u Novoj 29, svojoj sestri Jasmini Dominić, s ciljem da ju usmrti, tupotvrdim predmetom zadala najmanje pet snažnih udaraca po lijevoj strani glave, od kojih je zadobila brojne povrede”. Dalje se nabrajaju rane, razderotine glave, brojni krvni podljevi. Ukratko, Jasminino lice bilo je unakaženo od brojnih snažnih udaraca u glavu. Je li takve udarce mogla zadati žena? Vještaci su rekli da jest. Prema njihovoj ocjeni, Smiljana Srnec, unatoč problemima s kralježnicom, bila je dovoljno snažna da tijelo odvuče i premjesti u škrinju. Sve ocjene vještaka i svjedoka sudac Brđanović pravilno je ocijenio. Bio je u pravu i kad nije vjerovao obrani Smiljane Srnec, mišljenje je sudaca Vrhovnog suda. Uostalom, tamo gdje su postojale dvojbe u pravilnost izvedenih dokaza, pojačao ih je mišljenjima upravo sudaca Vrhovnog suda.

Ovom pravomoćnom presudom pravna bitka Smiljane Srnec nije dovršena. Njezin branitelj, odvjetnik Krešimir Golubić, već je bio najavio da će, ako Vrhovni sud odbije njegovu žalbu, pisati i ustavnu tužbu. Ako i tu bude odbijen, spreman je, tvrdi, ići i na sud u Strasbourg, uvjeren da Smiljana Srnec nije imala pravedno suđenje te da su joj u postupku povrijeđena ljudska prava, piše Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike