9.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Na Sv. Duhu opet nema pratnje na porodu: Za turiste je dobar...

Na Sv. Duhu opet nema pratnje na porodu: Za turiste je dobar brzi test, a za buduće očeve ne?

Jedino zagrebačko rodilište otvoreno za pratnju na porodu, ono na Svetom Duhu, odlučilo je da žene moraju rađati same, bez osobe koju dobro poznaju i kojoj vjeruju, u najranjivijim trenucima. Sada Zagreb nema ni to jedno rodilište gdje je (bila) moguća pratnja – upozorili su u petak iz Udruge Rode, naglasivši kako istovremeno turisti dolaze u većim brojevima preko granice u Hrvatsku.

– Za njih su dovoljno dobri negativni rezultati na istim ‘brzim testovima’ koji se koriste za rodilje i njihovu pratnju na prijemu u rodilište.

Kako to da se turisti mogu slobodno kretati na temelju istog testa koji više nije dovoljno dobar za ulazak u rodilište – pitaju Rode, uz napomenu kako je u drugim europskim zemljama pratnja na porodu tema za koju država daje jasne smjernice, dok kod nas Ministarstvo zdravstva ‘kukavički prebacuje lopticu na bolnice, bez naputka da je pratnja na porodu važan prioritet koji treba osigurati osim u iznimnim situacijama’.

Ističu kako su prema njihovim informacijama za pratnju trenutno otvorena rodilišta u Rijeci, Puli, Čakovcu, Pakracu, Vinkovcima, odnosno jedan KBC od ukupno sedam, ili četiri opće bolnice od ukupno 23.

– I tako je već godinu dana gotovo 80 posto rodilišta zatvoreno za pratnju, a trudnicama i rodiljama je država ponovo okrenula leđa – upozoravaju Rode.

Doista, predstojnik Klinike Sveti Duh prof. dr. sc. Berivoj Mišković 1. travnja potpisao je odluku prema kojoj se ‘zbog epidemiološke situacije i prekapacitiranosti Klinike do daljnjeg obustavlja pratnja supruga/partnera na porodu’. U petak nije bio dostupan za komentar, a u bolnici

U petak ga se nije uspjelo dobiti za komentar, no valja naglasiti kako je ista odluka u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj te u rodilištu KB Merkur u Zajčevoj ostala na snazi još od prvog velikog vala oboljelih od korona virusa.

U KB Merkur kažu kako od tada nema ni posjeta, rodiljama, a i za rodilje se kod ulaska u bolnicu provodi PCR test na Covid-19, a ne brzi testovi.

– Baš kao i u vrijeme kada smo donosili odluku o tome da suprug ili partner ne mogu u rađaonu i danas mogu reći isto: Kao liječnik sam najsretniji ako netko, bilo to partner, suprug, majka, sestra ili bilo tko koga rodilja odabere, prisustvuje porodu, jer je ženi tada na porodu obično lakše, a onda i nama. No, treba imati razumijevanja: Broj oboljelih od korona virusa je značajno porastao, a time i rizik od toga da se u rađaoni pojavi netko zaražen, što može značajno oslabiti naše kapacitete. Naime, u tom slučaju moramo zatvoriti rađaonu dok se ne dezinficira i medicinsko osoblje koje je radilo u smjeni poslati u samoizolaciju, pa je pitanje tko će raditi – pojašnjava dr. Goran Vujić, specijalist ginekologije i opstetricije, predstojnik Zavoda za ginekološku onkologiju.

U Merkuru kažu kako je riječ o tome da treba zaštititi kapacitete rodilišta, jer bi zatvaranje rađaona značilo veliki problem za svakodnevno funkcioniranje rodilišta, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike