24.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Jankovics odgovorio na napad Milanovića: Kako bi vidjeli kako to „diktator“ Orban...

Jankovics odgovorio na napad Milanovića: Kako bi vidjeli kako to „diktator“ Orban postupa s hrvatskom manjinom u Mađarskoj, razgovarajte s njima

Saborski zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics priopćenjem je odgovorio na napad predsjednika Zorana Milanovića:

U cilju istinitog informiranja hrvatske javnosti, a vezano uz jučerašnju izjavu predsjednika Zorana Milanovića u kontekstu tko od aktualnih zastupnika nacionalnih manjina „stvarno“ i predstavlja svoju manjinu, smatram nužnim odgovoriti na iznesene neistine i klevete.

1) LEGITIMITET. Legitimitet predstavljanja mađarske zajednice u Hrvatskom Saboru stječe se na izborima brojem glasova svojih birača. Na izborima 2016. godine za mene i mog zamjenika glasovalo je 2.731 birača mađarske nacionalnosti, a 2020. godine rekordnih 2.807, od ukupno upisanih 11.237 birača Mađara (24,8%).

Sukladno tome, moj je izborni legitimitet u omjeru NAJMANJE JEDNAK onom kojeg danas ima predsjednik Milanović, posebice u svjetlu činjenice da niti jedan od mojih prethodnika na bilo kojim prethodnim izborima nije ostvario niti blizu takvo povjerenje unutar mađarske zajednice u Hrvatskoj.

2) DIKTATOR. Glede stavljanja mađarskog premijera Orbana u kontekst diktatora, predlažem predsjedniku i njegovim suradnicima da žurno razgovaraju se pripadnicima hrvatske manjine koji žive u Mađarskoj, kako bi vidjeli kako to „diktator“ Orban postupa s hrvatskom manjinom u Mađarskoj.

Osim toga, koristim priliku iznova zahvaliti Vladi Mađarske i premijeru Orbanu na izvanredno velikoj pomoći Republici Hrvatskoj u obnovi nakon potresa u Banovini, u vidu izgradnje nove crkve u Žažini i izgradnji nove srednje škole u Petrinji.

3) NE POSTOJI OSUĐUJUĆA PRESUDA, NITI JE ITKO U ZATVORU. Nitko nije presuđen za tzv. kupovanje glasova na izborima za zastupnika mađarske manjine 2016. godine, i jučerašnja izjava predsjednika Milanovića u ovom je dijelu u cijelosti laž. Da se predsjednik informirao, znao bi da je prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Osijeku (na koju se predsjednik vjerojatno referira), ukinuo je drugostupanjski sud zbog „teške povrede prava na pravično suđenje“.

I dalje smatram kako je cijeli taj postupak posljedica zlouporabe DORH-a od strane mojih tadašnjih političkih oponenata te pokušaj relativiziranja izbornog poraza.

4) UTJECAJ NA BIRAČE-MAĐARE OD STRANE ZORANA MILANOVIĆA. Kada govorimo o predmnijevanim i stvarnim pokušajima utjecaja na izbornu volju birača mađarske manjine, pozivam Zorana Milanovića da hrvatskoj javnosti objasni koji su mu bili motivi prihvaćanja amandmana Kluba SDP-a u prosincu 2014. godine kojim se u državnom proračunu za 2015. godinu „Aktivnost: A860006 – Ured zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava“ smanjio sa prijedlogom proračuna predviđenih 1.501.000 na tisuću kuna, sve kako bi se pro-SDP-ovoj mađarskoj udruzi u Hrvatskoj – Savezu mađarskih udruga iz Belog Manastira U IZBORNOJ 2015-OJ GODINI odobrilo dodatnih 1.500.000,00 kuna (aktivnost A513036)?

Odgovor očekujemo, a stvarni motiv znamo.

Kandidat SMU-u pobijedio je na parlamentarnim izborima (za zastupnika mađarske manjine) 8.11.2015. godine za 20 glasova razlike (rezultat: 2.218-2.198 glasova u korist kandidata SMU-a), a nedugo nakon toga nad SMU-om je proveden stečaj zbog utvrđenog nenamjenskog trošenja proračunskih sredstava.

S poštovanjem,

Robert Jankovics, zastupnik mađarske manjine u Hrvatskom Saboru

VIDEO Milanović: Plenković je sabotirao Hrvatsku; On je nilski konj, papa lopoče. Ja sam orao, sokol; Pupovac treba razmišljati o nezasluženoj penziji

Najnovije

Još iz rubrike