Koliko često se trebate tuširati i koliko tuširanje treba trajati?

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), prosječno tuširanje traje osam minuta. Osim toga, ispod tuša ne biste trebali provesti više od 15 minuta.

Dermatologinja Edidiong Kaminska ističe da je preporučeno maksimalno vrijeme tuširanja pet do deset mjeseci. To je dovoljno vremena za čišćenje i hidrataciju kože bez pretjerivanja. Dodala je da koža treba vodu, ali da ako pretjerujemo s kupanjem, to može ostaviti negativne posljedice.

Dr. Anna Guanche preporučuje da se osobe koje imaju suhu kožu ili ekceme tuširaju toplom vodom. S Medicinskog fakulteta Baylor poručuju da treba izbjegavati vruće tuširanje tijekom zimskih mjeseci jer vrućina može oštetiti površinu kože, što može dovesti do upale i pojačati simptome ekcema.

Ako se tuširate dugo vrućom vodom, to može dehidrirati kožu. Kaminska navodi da tuširanje služi za hidratiziranje i čišćenje kože, ali dugo tuširanje vrućom vodom uklanja prirodna ulja s kože i otvara nam pore. Kako bi koža ostala hidratizirana, Kaminska savjetuje nanošenje hidratantne kreme za tijelo nakon tuširanja na kožu.

Ako niste sigurni koja temperatura najbolje odgovara vašoj koži, preporučuje se tuširanje mlakom vodom. Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, topla voda je bolja za osobe koje imaju psorijazu i ekceme.

I hladni tuševi imaju svoje prednosti, piše Healthline. Primjerice, hladan tuš može ublažiti bolove u mišićima, nadraženu kožu ili vas može razbuditi ujutro. Vrući tuš može ublažiti simptome prehlade ili kašlja.

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, tuširanje jednom dnevno je dovoljno za većinu osoba. No, osobe koje se bave sportom ili nekom drugom aktivnošću zbog koje se znoje mogu se tuširati više puta u danu, prenosi N1.

Share This Article