5.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava RECENZIJA Prvijenac grupe Heidi šeće psa usred pandemije: Poslušati...

RECENZIJA Prvijenac grupe Heidi šeće psa usred pandemije: Poslušati…

Album: Heidi šeće psa

Grupa: Heidi šeće psa

Izdavač: Menart, 2021.

Genre: Pop rock/ Power pop

Mastering albuma: Luka Tralić Shot

Pred nama je prvijenac zagrebačke pop-rock grupe Heidi šeće psa, koja je s radom zapravo počela krajem 2016. godine, da bi prvi singl “Još sam tu” izdala 2017.

Okosnica grupe su pjevačica Smiljana Štrbac i Hrvoje Borošić, koji je i autor svih tekstova benda, skladatelj i djelomično aranžer, kao i koautor glazbenih spotova. Njihova osobna glazbena i scenska povijest malo je duža, Smiljana Štrbac, zvana Heidi počela se baviti plesom s 11 godina u ritmičkoj školi u Bogovićevoj ulici u Zagrebu, nakon kratkog plesanja baleta. U Bogovićevoj stječe i prva glazbena znanja.

Heidi nakon ritmičke škole sa 15 godina kreće kod Tihane Škrinjarić, sa 16 godina prvi puta nastupa na TVZ-u u showu koji je režirao Anton Marti. Potom je nastupala i u seriji emisija na TVZ-u “Susret na žici”, a kasnije i u “Show mora ići”.

Uz to, nastupala je i na plesnim revijama u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji i plesala u predstavi “Maske na paragrafima” u Gavelli.

Heidi je bila back vokal za Deva bend iz Splita i to u emisiji Demo X, a u toj emisiji upoznala dečke iz Alter ega koji su je pozvali da im pjeva back vokale na albumu.

Potom je grupa Tihane Škrinjarić dobila angažman za HTV-ovu “Sedmu noć”, “Bravo, bravo”, glazbeni kviz “Povisilica”, izbore za MISS, Doru, itd., a Heidi je radila je i kao plesni pedagog u “Plesnim pulsovima” Tihane Škrinjarić, pa je pjevanje palo u drugi plan. Sve do 2016. godine i razgovora s tada još kantautorom i piscem šansona Hrvojem Borošićem.

A Borošić je svoje prve note odsvirao još u osnovnoj školi, u tamburaškoj sekciji. Gitaru je svirao u kvartovskom bendu Fontana u Velikoj Gorici, a najzapaženiji uspjeh je bio upravo u već spomenutoj emisiji Demo X, drugo mjesto. Borošić je napisao i većinu autorskih pjesama Fontane, od kojih su se neke vrtile na tada popularnoj demo top listi RVG-a.

Počeo je rat i Fontana se raspala. Ostale su povremene gaže po restoranima i svadbama. Sve do 2011. godine, kada Borošić izdaje svoj prvi kantautorski singl “Vrijeme je lopov”, koji snima i u ruskoj verziji, a nakon toga prijavljuje svoje pjesme na razne festivale. Tek 2015. godine mu na Chansonfestu u Zagrebu prolazi kompozicija “Još ovaj put”, koju je izvela Tajana Tolić. Ta pjesma se nalazi i na albumu Heidi šeće psa u drukčijem aranžmanu i u izvedbi Heidi šeće psa. Borošić kao autor teksta prolazi i na MEF-u 2016. godine s pjesmom “Črna Mura” u izvedbi Tajane Tolić.

Nastanak benda Heidi šeće psa

No, kantautor te 2016. godine na lageru ima desetak uglazbljenih pjesama i tada upoznaje Smiljanu Štrbac kojoj, a nakon što je čuo na njenom rođendanu kako pjeva, nudi joj stvaranje benda. Ime nastaje u sitnim noćnim satima u brainstormingu s prijateljima na šanku zagrebačkog kultnog rock kluba “Hard Place”, jer – Heidi (Smiljanin nadimak nastao zbog pasioniranog skijanja po Alpama) stvarno šeće psa – susjedovog.

Bend nakon prvog singla 2017. snima njih još devet i svi se, uz tri nove pjesme, nalaze na prvom albumu Heidi šeće psa. Svi singlovi koji su objavljeni se vrte po hrvatskim radio postajama, a zapaženija mjesta na radijskim top listama zauzeli su singl Vuk i Avantura koji su ušli u HR TOP 40.

Prvijenac

Prvi album grupa je planirala izdati 2020., ali korona ih je u tome zaustavila, jer, jednostavno nema mjesta za promotivne koncerte. Ipak, u nadi da će se situacija poboljšati, kompletiraju album snimanjem “Proljeća” kod Srđana Sekulovića – Skansija te “Još ovaj put” i “Sve što smo htjeli” kod Luke Tralića – Shot-a, koji potpisuje i mastering albuma.

Omot je solidno složen, Borošić je odabrao rješenje covera, kojeg su nacrtali Jasmin Đenčić i Mladen Smoljanović, kao i cijelog omota, a grafički ga je obradio Doringo. CD ima ukupno 13 pjesama, 12 + bonus pjesmu “Božić kao nekada”, a u unutrašnjosti je i posebna knjižica s tekstovima svih pjesama i podacima o autorima.

Album počinje pjesmom “Proljeće”, potencijalnim hitom koji je dovršen početkom 2021. godine. Aranžman i produkciju je napravio Skansi, no možda se moglo bolje istaknuti Heidičin vokal. U svakom slučaju, za bolji doživljaj, pojačajte na svojim uređajima visoke tonove, pogotovo ako slušate album na CD-u.

Tekstovi benda su inače pitki, zabavni, ponekad šaljivi i ne treba previše naprezati mozak da bi shvatili što je pjesnik htio reći, ali zabava je tu.

Sljedeća pjesma je “Vuk”, singl koji je snimljen 2018. godine, zabavna pjesmica koja je solidno produkcijski složena, no, možda bi i tu bilo dobro povisiti visoke tonove. Skansi je i ovdje producent, a aranžman je radio skupa s bendom. Kao zanimljivost, na Radio Korzu u Rijeci Vuk je na TOP listi bio prvi, ispred Leta 3, Vatre i Massima, te Gibonnijeve pjesme.

Treća stvar je “Reći ćeš mi sutra”, izdana krajem 2017. godine. Ovdje je Skansi napravio dobar posao iz sirovog materijala, pjesma je dobila dubinu, opseg, početak i kraj, no ako slušate CD, preporuka je također povisiti visoke tonove, osim ako nemate High-End uređaj u automobilu ili kod kuće. Pjesma je zapravo ljubavna, ali je dobrim uplivom producenta dobila dramaturgiju. Možda bi bilo dobro, bar u koncertnoj verziji uključiti ozbiljnije pozadinske dionice klavijatura. Dobro je prošla na HR Zadru.

“Uzbudljivo i sjajno”, četvrta stvar, publicirana je 2019. godine, veseli potencijalni hit, zabavnog teksta uz gramatičke pjesničke slobode. Vrtio se podosta na lokalnim postajama, a na jednoj TOP listi Pjesma godine zauzeo drugo mjesto.

Prvi singl grupe “Još sam tu” peta je skladba na prvom albumu, ljubavna pjesma. Prvi singl producirao je Žan Jakopač, u svakom slučaju, zabavno.

“Probudi me” je prva pjesma na albumu gdje je producent (Luka Tralić) ipak malo istaknuo sjajan vokal pjevačice. Heidi ima uživo krasan sopran, tako da je svakako preporuka poslušati bend kada bude nastupao uživo. Tekstualno zgodna lagana pjesmica, ako zanemarimo jezične “pjesničke slobode”.

“Njegova mačka” je sedma stvar na albumu, kao singl izdana je 2018. godine, tekstualno i glazbeno je šaljiva i zabavna. Spot je zanimljivo napravljen.

“Uzalud” je još jedna ljubavna pjesma, objavljena kao i spot 2018. godine.

Deveta pjesma je “Grad”, publicirana lani. Skansi je ovdje produkcijski solidno istaknuo Heidi, pjesma je ritmična i u njoj se mogu prepoznati utjecaji niza pravaca, od Blondie pa do hard rocka. Svakako za poslušati, pjesma je malo podcijenjena u radijskom eteru.

Slijedi “Još ovaj put”, Borošićeva šansona u izvedbi Heidi šeće psa. Poslušati, tko voli šansone i balade. Spota još nema.

Jedanaesta po redu je “Avantura”, zabavni potencijalni hit koji uključuje iskustva članova benda. Pjesma je, kao što smo već naznačili u uvodu, postigla vidljiviji uspjeh ulaskom u HR TOP 40.

“Sve što smo htjeli” još je jedna nova ljubavna pjesma, čiji će spot tek uslijediti, a album završava bonus pjesmom Božić kao nekada.

Sve u svemu, svaki album izdan u ovo doba pandemije dobro je došao, a u slučaju prvijenca, to je uvijek svojevrsna legitimacija benda. Heidi šeće psa s ovim albumom pokazuje da se na power pop/pop – rock sceni u Hrvatskoj ipak nešto događa i u ovim teškim vremenima. Za ljude vole takvu vrstu glazbe i slušaju npr. Detour i slične bendove, zasigurno će album, nakon što ga preslušaju, biti pozivnica za dolazak na koncert, a tamo se zapravo vidi koliko neki bend vrijedi. Bend uživo zvuči daleko bolje, ako naginjete rocku.

Za ilustraciju starije klupske snimke mobitelom:

A u slučaju da ga slušate u autu, namjestite postavke zvuka kako najviše odgovara vašim ušima i vozite se. Isprobano, nije loše za putovanje. (N.P.)

Album:

Najnovije

Još iz rubrike