9.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Kolarić: Ili ćemo s mjerama ići odmah ili možemo čekati da se...

Kolarić: Ili ćemo s mjerama ići odmah ili možemo čekati da se bolnice napune

Karlovački liječnici upozorili su u srijedu da su im svi respiratori zauzeti. Infektologinja Vesna Tutek rekla je, iz iskustva s pacijentima i suradnje s epidemiolozima, da su glavni prenosioci zaraze asimptomatski učenici. Dino Kozlevac, čelnik istarskog stožera, nije se libio reći: “Ljudi su se opustili, događa se da imaju simptome, što me žalosti, a odlaze u javni prostor, puštaju djecu sa simptomima u školu…”

Smatra da problem nisu toliko terase kafića, već teretane, fitnes i sportski klubovi i škole, koje se zatvaraju. Prije je većina školaraca prebačena na online nastavu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a sada će to učiniti i Primorsko-goranska i Istarska županija.

“Kod nas je prisutan uzlazni trend zaraženih zaraznijim britanskim sojem, a vani su istraživanja pokazala da su škole mjesta iz kojih se širi zaraza. Istarska županija je dobro postupila prebacivši djecu na online nastavu jer je jedna od mjera sprečavanja širenja zaraze prebacivanje, osobito srednjoškolaca koji koriste javni prijevoz, na online nastavu. Građane treba podsjetiti da ne mogu sa simptomima ići u radni kolektiv, niti slati djecu u školu, prije nego što su testirani.

Ako je u Zagrebu prekjučer bilo 30% pozitivnih antigenskih testova, broj zaraženih je veći nego što se pokazuje na PCR testovima. Uzlazni trend se ne može prikriti, na kraju će biti vidljiv po broju teško bolesnih. Ili ćemo s mjerama ići odmah ili možemo čekati da se bolnice napune kao u prosincu”, rekao je epidemiolog Branko Kolarić za Večernji.

Premijer poziva građane na odgovornost uz riječi da će sutra Nacionalni stožer govoriti što se može učiniti u nekim županijama.

“Kontrole će se pojačati, a od županijskih stožera tražit ćemo da se maksimalno angažiraju jer najbolje znaju situaciju na svom području. Svima nam je cilj smanjenje broja zaraženih zbog zaštite zdravlja građana i turističke sezone”, rekao je šef Stožera Davor Božinović, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike