8.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Švedska stopirala AstraZenecu: Pojavili su se još neki ozbiljni simptomi, nisu samo...

Švedska stopirala AstraZenecu: Pojavili su se još neki ozbiljni simptomi, nisu samo ugrušci

Švedska i Latvija objavile su u utorak da privremeno zaustavljaju cijepljenje protiv covida-19 AstraZenecinim cjepivom, dok stručnjak upozorava da bi ta odluka mogla biti “katastrofa”.

“Švedska javna zdravstvena agencija odlučila je obustaviti AstraZenecino cjepivo dok ne bude gotova istraga Europske agencije za lijekove (EMA) o nuspojavama na koje se sumnja”, navodi u izjavi zdravstvena agencija.

Danska i Norveška objavile su izolirane slučajeve krvarenja, krvnih ugrušaka te niskog broja trombocita nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom.

Švedska agencija za medicinske proizvode rekla je u ponedjeljak da je među osobama cijepljenim AstraZenecinim cjepivom u 10 slučajeva zabilježeno da osobe imaju krvne ugruške, a u jednom slučaju da osoba ima niski broja trombocita, ali ne u kombinaciji.

No, to nije jedini problem, barem što se tiče Švedske.

Naime, glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell švedskim medijima je rekao da su se sada pojavile neke nove nuspojave za koje se do sada nije znalo i dodao da je riječ o ozbiljnim simptomima koju su prvi put primijetili u petak.

– Osim ugrušaka u različitim dijelovima tijela, neki su građani prijavili manje krvarenje na koži. Ovo je poprilično ozbiljan poremećaj – rekao je Tegnell i dodao kako su nuspojave zabilježene dva tjedna nakon cijepljenja.

– Takvih je slučajeva malo, pa trebamo ostati hladne glave – napomenuo je.

Latvijske vladine zdravstvene agencije u utorak su objavile “privremenu obustavu”, u trajanju do dva tjedna, upotrebe AstraZenecina cjepiva u zemlji.

Mjera je “dodatni oprez” dok se cjepivo provjerava i nije povezana s ikakvim problemima nakon njegove primjene u Latviji, ističu agencije u izjavi.

“Odluka se temelji na izvješćima pojedinih država Europske unije o tromboemboliji i sličnim slučajevima uočenim u različito vrijeme nakon primanja cjepiva”, rekli su.

“Do danas nema podataka o uzročnoj vezi između cijepljenja i ozbiljnih zdravstvenih problema”, navode latvijske zdravstvene agencije.

Švedska i Latvija pridružile se se nizu zemalja koje su obustavile cijepljenje cjepivom AstraZenece. Ranije u utorak takvu je odluku donio Cipar, a kasno u ponedjeljak Luksemburg. Venezuela je objavila da neće odobriti to cjepivo.

Njemačka, Francuska i Italija rekle su u ponedjeljak da će prestati primjenjivati AstraZenecino cjepivo protiv covida-19 nakon što je nekoliko zemalja prijavilo ozbiljne nuspojave, a Svjetska zdravstvena organizacija rekla je da nema dokaza o povezanosti.

Profesor eksperimentalne medicine londonskog Imperial Collega rekao je da bi odluka o privremenoj obustavi cijepljenja AstraZenecinim cjepivom mogla biti “katastrofa”.

“Mislim da je to katastrofa za cijepljenja u Europi, koje je u nekim zemljama na pomalo nesigurnom terenu”, kazao je.

On je rekao da se ne trebaju brinuti oni koji namjeravaju primiti to cjepivo i dodao je kako je jasno da koristi cijepljenja premašuju moguću zabrinutost zbog prilično rijetke pojave krvnog ugruška, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike