Hajdaš Dončić o N1: Ne odgovarate vladajućima ni u Srbiji ni u Hrvatskoj

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić bio je gost N1 Studija uživo. Komentirao je odluku A1 da u ponudi programa više nema N1 i Sport Klub.

Hajdaš Dončić je u mandatu SDP-ove vlade bio ministar pomorstva prometa i infrastrukture pa smo ga iz tog razloga upitali da komentira odluku A1 telekoma da prestane emitirati program N1 i Sport Kluba.

“Jedna od naših ideja, koja nažalost nikad na kraju nije bila provedena, što zbog nedostatka vremena, što zbog nespremnosti kasnijih vlada je zapravo bila jedno građenje državne široke kabelske infrastrukture, tj. primarne infrastrukture koja bi se zatim pod istim uvjetima iznajmljivala svim operaterima tj. komercijalnim subjektima koji žele pružati određenu uslugu. Smatrali smo na taj način da bi to potaklo konkurenciju, da bi izbacili monopolistu koji u Hrvatskoj postoji i koji nažalost zbog čudne privatizacije tamo devedesetih godina steklo nešto što mu ne bi trebalo pripadati, a to je tzv. primarna infrastrukturna mreža i upravo smo zato htjeli kroz Odašiljače i veze stvoriti čvrstu državnu vezu, ali ne da država bude operater komercijalnih sadržaja, vijesti i nečeg sličnog nego zapravo da većem broju poslovnih subjekata ona to omogući pod istim uvjetima kako ne bi dolazilo do monopola ili duopola kojeg sada imamo u Hrvatskoj.

Ja uvijek volim istaknuti ono što naglašavam i svojim studenticama i studentima – da jedino što je gore od državnog monopola je zapravo privatni monopol koji nažalost ne samo u Hrvatskoj nego i u nekim drugim zemljama Europske unije sve više poprima neke karakteristike nesređenog tržišta. Dakle, to je moj vrlo jasan odgovor na ovu tematiku i problematiku. Država, vlasnik primarne infrasturkture, a nakon toga kroz tendere privatni operateri mogu se javljati pod istim uvjetima i pružati više sadržaja”, objasnio je Hajdaš Dončić.

Ističe kako mu je jako žao zbog odluke da se N1 više ne prikazuje na platformi operatera A1.

“Vi ste u principu ostali jedini medij koji je u principu neovisan. No ovisite o nekim velikim reklamnim kućama tj. o nekom market shareu u reklamama nego pokušavate neovisno furati neku svoju priču i onda naravno da nekima na taj način ne odgovarate. Ne odgovarate vladajućima u Srbiji i ne odgovarate vladajućima u Hrvatskoj”, rekao je Hajdaš Dončić, prenosi N1.

Ni na A1 više nećete moći gledati N1 i Sport Klub

Share This Article