Ladišić: TV operateri s HDZ-om i Vladom žele maknuti N1 iz etera, ovo je čista cenzura!

Ne stišavaju se reakcije oko toga što informativni kanal N1 televizije od 29. ožujka više neće biti dio ponude operatera A1. Programski direktor N1 Tihomir Ladišić kaže kako se ovdje radi o cenzuri i udaru na slobodu medija uoči lokalnih izbora koji će se održati u svibnju, piše Slobodna Dalmacija.

– Hrvatska već dvije godine nije promijenila Zakon o elektroničkim medijima čime je ostavljen prostor kartelskom udruživanju operatera da odluče koga će maknuti iz etera i kada. Naravno da smo zabrinuti da nas netko želi potpuno ukloniti iz etera u trenutku predizborne kampanje. Smatramo da je to apsolutno udar na slobodu medija i cenzura! Uvjereni smo u to jer koji bi bio poslovni interes jednog operatera poput A1 da uklanja svoj najgledaniji kanal. Ako idete na stranice Vijeća za elektroničke medije koje svakog mjeseca objavljuje istraživanje najgledanijih kabelskih kanala sve će vam biti jasno, AdScanner redovito objavljuje da je N1 već mjesecima najgledaniji kanal na A1. Dakle, koji to operater u vrijeme predizborne kampanje odlučuje ukloniti svoj najgledaniji kanal na platformi?, pita se Ladišić.

– Naši daljnji koraci sada su usmjereni prema Vladi i Ministarstvu kulture jer da je Vlada promijenila Zakon o elektroničkim medijima i liberalizirala tržište mi bismo mogli imati svoju platformu na kojoj nas nitko ne bi mogao ucjenjivati. Sada smo se našli u situaciji da nakon pet godina kada smo postali najgledaniji kabelski operater više nemamo medijski prostor jer nam operateri prijete i žele nas ukloniti iz etera samo zato pošto im ne odgovaramo. Očita je nečija ideja i namjera da nas se makne iz etera. U United Mediji pod koju spada N1 neugodno su iznenađeni i ne mogu vjerovati da se ovo događa u zemlji Europske Unije s premijerom koji tvrdi da mu je sloboda medija jedna od najvažnijih stvari i prioriteta. A istovremeno ne radi ništa da promijeni zakonodavstvo i omogući jednom slobodnom nezavisnom mediju da radi. Za svaku zemlju EU je to neprihvatljivo! Ovakvi problemi bi se događali u nerazvijenim demokratskim zemljama ili zemljama Trećeg svijeta. Upravo identična situacija s N1 bila je i u Srbiji gdje nijedan operater osim onog koji je dio United Grupe više nema N1 televiziju u svom eteru. Ono što je tamo bolje je da su 2014. barem liberalizirali tržište pa N1 može postojati na svojoj vlastitoj platformi, tvrdi Ladišić.

– Tražimo sada od Vlade da odmah raspiše koncesiju kako bismo prijavili želju da budemo dio nacionalnog koncesionara u Hrvatskoj i imamo pristup tržištu kao drugi kanali. Poruka za Vladu je: “Ne dopustite da zemlja Europske Unije u ovom trenutku zbog svog zakonodavstva pristane na cenzuriranje i uklanjane najgledanijeg news kanala usred predizborne kampanje.”

Pitaju ga iz Slobodne Dalmacije ga i strahuje li da drugi operateri na kojima se N1 može trenutno gledati (Max TV, Iskon, Optima i Total TV) ne učine isto?

Tihomir Ladišić kaže Slobodnoj kako je A1 odlučio prestati emitirati program N1 televizije radi skorašnjih lokalnih izbora.

– To će se sve vidjeti 30. svibnja kad će se pokazati je li ovo bilo kartelsko udruživanje. Jer ako nam ovo isti napravi i Hrvatski Telekom u čijem je vlasništvu Max TV sve je jasno!

Vladujućima je N1 trn u oku zbog istina koje iznosi, mišljenja je Ladišić.

– Odnos premijera Plenkovića prema novinarima N1 svaki je dan vidljiv na ekranu kad mu se postave pitanja. Nema se tu što posebno reći. Jedna od stvari na koje operateri ovakvim pokušajima računaju je da će ih u tome prešutno podržati i Vlada i HDZ. Međutim nadam se da Vlada koja je dio EU neće pristati da jedan nezavisni slobodni medij samo tako nestane s tržišta. Imali smo već situacija kad je politika pokušala uništiti i ucjenjivati neki medij, sjetimo se Radija 101, Ferala… Sad su svjesni da smo kompanija koja je jaka, stabilna i profitabilna i mogu nas maknuti jedino ovakvim kartelskim udruživanjem operatera, zaključuje programski direktor N1.

Što kažu u A1?

U međuvremenu su iz Slobodne Dalmacije dobili odgovor od operatera A1 gdje nisu komentirali tvrdnje Tihomira Ladišića, ali su im poslali priopćenje koje objavljujemo u cijelosti.

S obzirom na ekonomski nerealne i nepovoljne uvjete za produženje ugovora, A1 Hrvatska je donijela odluku o zamjeni kanala United Media Grupe s Arena Sport kanalima, koji nude znatno atraktivniji sportski sadržaj u odnosu na Sport Klub. Uvjeti pod kojima su ponuđeni TV kanali United Media Grupe bili su potpuno neprihvatljivi jer su zadržali istu cijenu unatoč gubitku značajnog dijela atraktivnog sadržaja poput španjolske nogometne lige. Napominjemo da je A1 zatražio zasebnu ponudu za kanale N1, SK1 i SK3. Vlasnik je za ta 3 kanala postavio 28% veću cijenu od iznosa koji A1 trenutačno plaća za emitiranje ukupno 15 kanala United Media Grupe, među kojima je svih 6 SK kanala i N1, što svjedoči o nepoštenoj poslovnoj praksi United Media Grupe prema A1 Hrvatska. Prihvaćanjem takvih uvjeta, pružanje TV usluge našim korisnicima više ne bi bilo moguće pod jednako povoljnim uvjetima. Na A1 TV platformi se i dalje emitiraju kanali s najgledanijim informativnim sadržajima kao što su HRT1, Nova TV, RTL, HRT4 i Al Jazeera Balkans.

Slobodna Dalmacija čeka odgovor Vlade RH i HDZ-a

Upit o cijeloj situaciji poslali su Vladi RH i HDZ-u a njihove će odgovore objaviti kad ih dobiju, piše Slobodna.

Ni na A1 više nećete moći gledati N1 i Sport Klub

Share This Article