Otvoreni rat, A1: Za 3 kanala tražili 28% veću cijenu od iznosa koji plaćamo za 15 kanala; Netočni navodi A1: Ponudili smo im iste uvjete i istu cijenu kao dosad

Gledatelji koji u Hrvatskoj koriste usluge operatora A1 Hrvatska od 29. ožujka neće moći gledati kanale United grupe – N1 i Sport Klub, jer s tom kompanijom nije postignut dogovor o nastavku suradnje, vijest je koja je jučer osvanula upravo na N1 televiziji, piše Večernji list.

U objašnjenju se kaže: Jako smo iznenađeni odlukom operatora A1 o neobnavljanju ugovora o distribuciji kanala, posebno imajući u vidu da su im ponuđeni apsolutno isti uvjeti koji su važili i do sada. Nekoliko sati kasnije, oglasio se A1 priopćenjem kako njihovi pretplatnici neće biti zakinuti za sportski sadržaj jer su umjesto Sport kluba, dogovorili emitiranje Arena sport kanala. I to od 29. ožujka kada se ukida Sport klub, osvanut će Arene od broja 1 do 6, a potpuno novi kanali Arena sport 7-10 od 1. srpnja ove godine. Sve nove kanale fanovi sporta pratit će u HD kvaliteti slike. A1 Hrvatska ugovor s Arena Sportom sklopila je do sredine 2024. Svi A1 TV korisnici u promotivnom će razdoblju od 29. ožujka do 1. srpnja imati dostupne Arena Sport 1 – 6 kanale u svojem osnovnom TV paketu, bez dodatne naknade, dok po isteku promotivnog razdoblja cijene TV paketa ostaju iste kao i prije dolaska Arene Sport na A1 TV, stoji u priopćenju.

A o neuspješnom nastavku suradnje glavna direktorica za privatne korisnike Ivana Marković, ističe: – Unatoč svim našim nastojanjima da osiguramo nastavak prikazivanja tih kanala, vlasnik TV prava uz gubitak nekih atraktivnih natjecanja postavio je neprihvatljive uvjete za produljenje ugovora. Njihovim prihvaćanjem, pružanje TV usluge našim korisnicima više ne bi bilo moguće pod jednako povoljnim uvjetima, govori.

Nakon prvobitnog odgovora iz A1 Hrvatske stigao je mnogo konkretniji odgovor na cijelu priču oko raskida ugovora. “Uvjeti pod kojima su ponuđeni TV kanali United Media Grupe bili su potpuno neprihvatljivi jer su zadržali istu cijenu unatoč gubitku značajnog dijela atraktivnog sadržaja poput španjolske nogometne lige.

Napominjemo da je A1 zatražio zasebnu ponudu za kanale N1, SK1 i SK3. Vlasnik je za ta 3 kanala postavio 28% veću cijenu od iznosa koji A1 trenutačno plaća za emitiranje ukupno 15 kanala United Media Grupe, među kojima je svih 6 SK kanala i N1, što svjedoči o nepoštenoj poslovnoj praksi United Media Grupe prema A1 Hrvatska. Prihvaćanjem takvih uvjeta, pružanje TV usluge našim korisnicima više ne bi bilo moguće pod jednako povoljnim uvjetima. Na A1 TV platformi se i dalje emitiraju kanali s najgledanijim informativnim sadržajima kao što su HRT1, Nova TV, RTL, HRT4 i Al Jazeera Balkans., kažu iz A1.

Rezultat raskida suradnje, kako stvari sada stoje jest da će ljubitelji nogometa ostati gubitkom Sport kluba bez, primjerice utakmica engleske, ruske, nizozemske i portugalske nogometne lige, a dobit će talijansku, španjolsku, francusku ligu i HNL ligu. Dodatno kada se radi o nogometu, Arena će sad biti prenositelj UEFA Lige prvaka, UEFA Europa Lige, novog natjecanja UEFA konferencijske lige. Obožavatelji Formule 1 će biti zakinuti jer ta prava ima Sport klub, a s Arenom će dobiti američku košarku, odnosno NBA, Arena Sport kanali donose i mnogobrojna domaća i regionalna natjecanja poput košarkaških liga – regionalne ABA i Hrvatske Premier, regionalnih rukometnih i vaterpolskih liga, kao i rukometnu EHF Ligu prvaka, auto-moto i brojna druga natjecanja.

Pravi kolateral za gledatelje jest N1 televizija, koja u cijeloj ovoj tržišnoj utakmici neće biti dostupna pretplatnicima A1 Hrvatske. Naime, budući da N1 program nema nacionalnu koncesiju poput Nove TV i Dome, koja je u vlasništvu te iste United grupe, jednostavno, kako stvari sada stoje neće biti dostupna korisnicima A1 TV-a. United grupa, inače, poznata je u Hrvatskoj zbog toga što je prošle godina kupila Tele2 mobilnog operatora, koji se sada zove Telemach Hrvatska. Usto najavili su i ulazak osim na mobilno i na fiksno tržište te ponudu TV usluga. Za sada, ističu Sport klub kanale moguće je gledati u ponudi HT-a i Total Tv-a.

Spram TV sraza za očekivati je i u ostalim segmentima burnu tržišnu utakmicu u kojoj će vjerojatno pune ruke posla imati i regulatori, piše Večernji list.

Javio se opet i N1

Gledatelji koji u Hrvatskoj koriste usluge operatera A1 od 29. ožujka neće moći gledati kanale United Media – N1 i Sport Klub, jer s tom kompanijom nije postignut dogovor o nastavku suradnje. Navodi operatera A1 da je United Media postavila neprihvatljive uvjete za nastavak suradnje s njima su apsolutno netočni i ne odgovaraju istini. Ovom operateru je ponuđena distribucija naših kanala pod istim uvjetima i po istoj cijeni koja je vrijedila i do sada, piše N1.

Spremni smo i javno objaviti ponudu dostavljenu A1 kako bi se svi uvjerili da nije istinita ni tvrdnja da bi morali poskupjeti svoje usluge ako bi nastavili distribuciju SK i N1 kanala.

Sportskim fanovima, koje je A1 priopćenjem informirao da su im kroz ponudu Arene osigurali najtraženiji sportski sadržaj, moramo reći da Sport Klub i dalje ima prava prijenosa Premier Lige, FA Cupa, Bundeslige i Bundeslige 2, da će ekskluzivno prenositi utrke Formule 1 i MOTO GP-a kao i da je ova televizija vlasnik licenci za najprestižnije košarkaške turnire Euroligu i Eurokup.

Samo na Sport Klubu gledatelji će moći pratiti europsko i svjetsko prvenstvo u košarci i za žene i za muškarce, kao i kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju. Tu su i ATP turniri, Wimbledon, hokejaška i NFL natjecanja kao i talijanska Pallacanestro liga.

I da ne zaboravimo UFC natjecanja koja se prenose na Fight kanalu.

Ništa od tih prestižnih natjecanja sada neće moći gledati, jer ih televizija srpskog državnog Telekoma, Arena Sport nema u svojoj ponudi. Iako raspolažu nelimitiranim budžetom i novcem svih građana Srbije, taj kanal se ipak ne može pohvaliti najatraktivnijim sportskim sadržajem.

Odlukom A1 da ne nastavi distribuciju United Media kanala gledatelji nisu izgubili samo mogućnost praćenja prijenosa mečeva i utakmica, izgubili su i mogućnost informiranja na televiziji N1, koja je jedna nepristrana, objektivna medijska kuća i jedna od najcitiranijih u Hrvatskoj.

Na ponudu za samostalnu distribuciju N1 kanala nisu odgovorili ništa, nego su se zahvalili i zaključili da ne žele nastaviti suradnju.

Vjerujemo da će gledatelji najbolje pokazati što misle o odluci A1 da iz svoje ponude isključi najbolji sportski i najbolji news kanal u Hrvatskoj, piše N1.

Ni na A1 više nećete moći gledati N1 i Sport Klub

TAGGED:
Share This Article