8.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Plenković: Visok rast u okruženju, moramo biti oprezni

Plenković: Visok rast u okruženju, moramo biti oprezni

Na sjednici Vlade, ministrima se uvodno obratio premijer Andrej Plenković. Govorio je o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i u okruženju. Ministar Beroš izvijestio je kako u zadnjih 24 sata imamo 777 novozaraženih, javlja N1.

Premijer se uvodno osvrnuo na situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

“Situacija nam je i dalje relativno dobra, ali vidimo da se u zadnja tri tjedna situacija s novozaraženima nešto pogoršala. Sad smo šesti najniži po tjednoj incidenciji u EU, osmi najniži po stopi smrtnosti. Imamo ipak najnižu tjednu incidenciju u srednjoj i mediteranskoj Europi. Najvažnije je da budemo svjesni da se u našem okruženju -Italiji, Mađarskoj, Srbiji, BiH – vidi dosta visok rast i to nas mora sve zajedno voditi ka većem oprezu, s obzirom da smo popustili mjere”, rekao je Plenković.

“Sada je izrazito važno da ovaj novi kontekst društvenog života prati i veća osobna odgovornost. Vidimo porast u nekim jadranskim županijama. Posebno je važno povezati današnju situaciju s našom zajedničkom namjerom da osiguramo turističku sezonu, zato je izrazito bitno da se ljudi pridržavaju epidemioloških mjera i nastojanju da trend koji smo imali držimo stabilnim i da možemo dalje gledati kako osigurati pune gospodarske i društvene aktivnosti”, dodao je.

Osvrnuo se na sastanak s predstavnicama Ženske sobe. Najavio je izmjenu kaznenog zakona prema kojemu će seksualno uznemiravanje biti gonjeno po službenoj dužnosti.

Ministar Tomo Medved izvjestio je o situaciji na Banovini.

“Tlo na Banovini još podrhatava. Na Banovini je do danas evidentirano 931 potres, od toga je 16 potresa veće od magnitude 4 po Richteru. I dalje radimo na osiguranju privremenog smještaja za stanovništvo. Dosad je poslano 1719 kontejnera i mobilnih kućica, tijekom ovog tjedna 35 kontejnera. Na električnu energiju priključeno je 1958 smještajnih objekata. Ravnateljstvu za robne zalihe uputili smo zahtjev za nabavu 40 uredskih kontejnera za smještaj resornih tijela državne uprave”, kazao je Medved.

Ministar Vili Beroš komentirao je situaciju s koronavirusom u svijetu i u Hrvatskoj.

“U svijetu je broj zaraženih premašio 118 milijuna i 462 tisuće, a broj preminulih je veći od 2 milijuna i 626 tisuća”, rekao je.

“Na 381. dan borbe protiv koronavirusa u Hrvatskoj, zabilježeno je 777 novih slučajeva zaraze. Udio novozaraženih u broju testiranih osoba u zadnja 24 sata je 11,50 posto”, potvrdio je Beroš.

“Preliminarni podaci HZJZ-a na 400 uzoraka pokazuju da je 25% do 26% pozitivnih nalaza, to je postotak građana koji su bili u kontaktu s koronavirusom. Test neutralizacije pokazat će koliko je njih i imuno na covid-19”, dodao je Beroš.

“Uslijed brojki novozaraženih ovaj tjedan broj aktivnih slučajeva porastao je za 19 posto, broj hospitaliziranih za 18 posto. Svatko od nas utječe na epidemiološku situaciju, moramo poštovati epidemiološke mjere kako ne bismo poništili dosadašnji napredak”, rekao je Beroš.

Beroš je kazao da je sve veći izazov i post-covid sindrom.

“Ukupan broj takvih pacijenata s post-covid sindromom u bolnicama bio je više od 5.500. Najčešći problemi su vezani uz respiratorni sustav, a dio pacijenata ima i druge probleme (kardiovaskularne, probavne, lokomotornog sustava…)”, ističe.

Najnovije

Još iz rubrike