12.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Vrgoč: Inače bih voljela vidjeti mlade ispred HNK, no nije vrijeme za...

Vrgoč: Inače bih voljela vidjeti mlade ispred HNK, no nije vrijeme za okupljanje

Intendantica HNK Dubravka Vrgoč gostovala je u Novom danu gdje je govorila o Međunarodnom danu žena, ravnopravnosti, ali i uvjetima rada kazalištaraca i umjetnika u vrijeme pandemije.

“S jedne strane smo jako ponosne, o ravnopravnosti se govori više nego prije, no nisam uvjerena da smo ravnopravne u društvu. Demokracija je dovela do toga da se uvjeravamo da smo ravnopravne, ali u ostatku svijeta je vidljivo da žene nemaju ista primanja, iste mogućnosti kao muškarci, čini mi se da ni kod nas nismo skroz ravnopravne”, istaknula je Dubravka Vrgoč.

Nejednakost je osjetila i sama: “Vidjela sam to kroz cijeli osobni rad. Započela sam kao novinar i taj posao je bio rezerviran većinom za muškarce. Što se tiče ovog posla, mnoge stvari mi se možda ne bi dogodile da sam muškarac, kao i to da sam se u nekim stvarima morala dvostruko dokazivati. Nadam se da će se ta razlika smanjiti, ali moramo je biti svjesni.”

Prije godinu dana Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu zatvorilo je vrata, kao i brojna kazališta diljem svijeta. Ipak, Vrgoč ističe da su sretni jer su zadržali primanja i neka programska sredstva.

“12. ožujka će biti godina dana da smo zatvorili kazalište. Od Stare Grčke kazalište se nikad nije zatvorilo, ni zbog ratova ni zbog pandemija, ali prošle godine u ožujku su se sva svjetska kazališta zatvorila. Nakon toga su se rijetka i otvorila, cijela umjetnost, film, glazba, muzeji, najfragilniji su u ovoj koroni. Umjetnost pomaže ljudima u teškim vremenima. Za vrijeme lockdowna smo pjevali po kvartovima, izvodili smo predstave u kazalištu kao i sad pod epidemiološkim mjerama s manjim brojem gledatelja. Teško je jer se ne zna ni kako ni što će biti za tjedan dana. Pomiču se dani otvaranja. Još smo u sretnoj situaciji, što se tiče primanja i infrastrukture ništa nam se nije dogodilo. Zadržali smo primanja i neke programske novce, ali stuacija je zabrinjavajuća.”

Kaže da zbor još uvijek ne nastupa, a ne izvode se ni baletne predstave. U svibnju planiraju Ljetne večeri HNK gdje će na pozornici ispred kazališta besplatno izvoditi program.

Ističe da je kazalište kroz povijest imalo terapeutsku ulogu zbog čega su se uključili u pomoć područjima stradalima potresom:

“Imali smo akciju. U ciječnju smo imali predstavu, u mjesec dana smo skupili sredstava za obnovu Pučkog učilišta. Mislili smo da treba nastaviti s tom akcijom i pokrenuli smo projekt sa Sanjinom Španovićem “Kazalište sa srcem”. To postoj na zapadu, da idete u kazalište sa zvijezdom. 25. ožujka će gledatelji povesti poznatu osobu u kazalište nakon licitiranja. Pozivamo gledatelje da doniraju na stranici HNK za pomoć Plućnoj bolnici u Petrinji. Namjera nam je skupiti za bronhoskop, možda i EKG. Oni rade u nemogućom uvjetima.”

Komentirala je i okupljanja ispred HNK: “Imala sam dvostruke osjećaje. S jedne strane mi je bilo drago da se mladi okupljaju ispred kazališta, i to različite skupine, bila sam na neki način i ponosna. No nakon nekog vremena količina ljudi, posebno u ovim situacijama, me zabrinuo. Nije bila lijepa ni ogromna količina smeća koje se ostavljalo. U nekom normalnom vremenu voljela bih vidjeti toliko mladih ispred HNK, ali trenutno nije vrijeme za okupljanje. Treba samo malo strpljenja i situacija će biti bolja.”

Govoreći o komemoraciji za zagrebačkog gradonačelnika rekla je kako se izbor mjesta činio logičnim s obzirom na to da su Ministarstvo kulture i Grad Zagreb osnivači kazališta.

Najnovije

Još iz rubrike