6.5 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Dug veledrogerijama 5,7 mlrd kn: Ograničena isporuka lijekova za neke bolnice

Dug veledrogerijama 5,7 mlrd kn: Ograničena isporuka lijekova za neke bolnice

Diana Percač, predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u, istaknula je kako je dug veledrogerijama od skoro 5,7 milijardi kuna neodrživ.

“Dug je skoro 5,7 milijardi kuna, uključujemo bolnice i veledrogerije, što je neodrživo za veledrogerije, stoga upućujemo apel Vladi da poduzme hitne korake kako bi se osigurala redovita isporuka lijekova i medicinskih proizvoda.

Suočavajući se s ovako visokom nelikvidnošću, veledrogerije ne mogu izvršiti svoju osnovnu funkciju – osigurati redovitu isporuku lijekova čime se ugrožava zdravstvena skrb stanovnika. Već se susrećemo s nemogućnošću isporuke, zasad je to u manjem opsegu i zato apeliramo na Vladu da poduzme hitne korake kako to ne bi uzelo maha”, rekla je.

Kaže da će ostati bez pojedinih lijekova kad se iscrpe zalihe u skladištima veledrogerija, a neke bolnice se već susreću s ograničenom isporukom, navodi Diana Percač.

Danas, zbog ovakve situacije, predstavnici veledrogerija okupljeni u HUP-u održavaju press konferenciju.

Na konferenciji za medije sudjeluju predstavnici članica HUP-a Koordinacije veledrogerija koja okuplja četiri kompanije – Phoenix farmaciju, Mediku, Oktal Pharmu, te Medical Intertrade.

Upozoravaju kako su došli do ruba održivosti budući da je čak petina bolnica u posljednja dva mjeseca prestala s plaćanjem već isporučene robe.

“Tema zdravstva je tema od interesa za sve, naročito sada kad imamo pandemiju koronavirusa. To je jedan od razloga da veledrogerije HUP-a, kao odgovorni partner zdravstva, šalju ovaj apel javnosti. Upozoravamo da je dug dosegao onu kritičku točku iz listopada prošle godine. Već tri mjeseca od zadnje sanacije i dodatne uplate iz rebalansa mi se nalazimo na točki pucanja. Ukupna dugovanja bolnica i ljekarni su 5.7 milijardi kuna, toliko je bilo u listopadu”, rečeno je na press konferenciji.

Plaćen je, kažu, u postotku svaki četvrti lijek.

“Mi smo bili prisiljeni nekim bolnicama uskratiti dostavu lijekova”, rekao je predstavnik jedne kompanije.

“Bit ćemo prisiljeni na parcijalne opskrbe lijekova, na restrikcije”, rečeno je, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike