6.7 C
Zagreb
Naslovnica Kolumne Analiza prvih anketa: Lokalni izbori na istoku zemlje mogu donijeti i velika...

Analiza prvih anketa: Lokalni izbori na istoku zemlje mogu donijeti i velika iznenađenja HDZ-u, npr. Kajkića

Piše: Ante Rašić

Kako većina političkih stranaka još nije odredilo kandidate za župane, gradonačelnike i načelnike Općina, agencija 2×1 komunikacije napravila je preferencijsko ispitivanje uzimajući u odabir poznate, djelomično poznate kandidate i stranačku preferenciju.

Uzimajući te podatke bez izdvojenih konkretnih imena i stranaka koji stoje iza njih teško je doći do kvalitetnog uzorka no moguće je utvrditi trend i smjer u kojem bi mogli ići izbori.

Agencija 2×1 komunikacije provela je istraživanje lokalno-političkih preferencija u Vukovarsko-srijemskoj županiji na 520 ispitanika u razdoblju 15.1. – 25.1. 2021.

Na pitanje za koga bi glasali, odnosno koga bi željeli vidjeti na čelu svoje županije, 40,05% ispitanika odgovorilo je kako bi htjeli HDZ-ova kandidata. No, vrlo zanimljivo, već drugi po broju preferencija ispitanika je Nikola Kajkić, za kojeg se županijom pročula priča kako će istaknuti na lokalnim izborima svoju nezavisnu listu.

Za Kajkića bi se, bez da je istaknuo kandidaturu, već u siječnju odredilo 28,01% ispitanika. Na trećem je mjestu kandidat
SDP-a kojeg bi na čelu županije željelo 16,20% onih koji kane pristupiti izborima, a značajan postotak ima još i nezavisni Tomislav Panenić s 13,19%. Preostali postotak od ispitanika koji ne misle apstinirati od izbora pripada ostalim potencijalnim kandidatima.

Kad je riječ o potpori koju uživaju stranke, HDZ stoji na prvom mjestu s 46,40% potpore. Slijede ga SDP s 15,99% te Domovinski Pokret s tek nešto manjim postotkom (14,64%). Od preostalih stranaka jedino još Most uživa potporu veću od pet posto (5,18%), a
neodlučnih je 6,98%.

Iščitavajući grafove i podatke o postotku preferencija na prvi pogled ispada kako će HDZ osvojiti izbore s uvjerljivom većinom i uz pomoć D’Hondta ponovo vladati županijom ,imajući župana i većinu u županijskoj skupštini, no, je li baš tako?

Kako se radi prije svega o lokalnim izborima moguće su znatne oscilacije kod glasanja za župana i županijsku skupštinu. Na lokalnim izborima u pravilu se pojavljuje razlika između broja osvojenih mandata u skupštini i broja osvojenih glasova za skupštinu, što u pravilu rezultira nemogućnošću samostalnog formiranja vlasti u županijskoj skupštini, bez obzira na potencijalno osvojenu bitku za župana – jer jednostavno za županijsku skupštinu ne postoji drugi krug.

Kako po ovom istraživanju HDZ nema koalicijskog potencijala, moguće je da oporbena većina formira većinu u županijskoj skupštini, imenuje svog predsjednika skupštine i dovede budućeg župana u pat poziciju gdje ne može provoditi nikakve odluke, što može izazvati preslagivanja u tvrtkama i ustanovama kojima upravlja županija.

Kako ćemo više znati u sljedećem istraživanju kada će stranke imati imenovane kandidate, a i broj kandidata će biti uvećan ovaj trenutni omjer, bitno će se promijeniti i vjerojatno smanjiti postotak preferencija, tada ćemo točnije moći analizirati stratificirani uzorak.

Istraživanje je provedeno 15.1. – 25.1. na uzorku od 520 ispitanika stratificiranom po administrativnoj podjeli Vukovarsko-srijemske te dodatno mjerenom po društvenim i demografskim značajkama (starost, stupanj obrazovanja, radni odnos, spol) uz brojidbenu pogrješku uzorka +/-3% (SP 95).

Najnovije

Još iz rubrike