2.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Veliki prosvjed u Zagrebu: Dajte nam da radimo! Ćoriću odlazi; Poduzetnici...

VIDEO Veliki prosvjed u Zagrebu: Dajte nam da radimo! Ćoriću odlazi; Poduzetnici poslali pojedinačne poruke

Udruga Glas poduzetnika (UGP) organizira u srijedu prosvjedni skup na Trgu bana Jelačića u Zagrebu zbog, kako navode, neadekvatnih ekonomskih mjera i diskriminatornih odluka prema dijelu poduzetnika. Pozvali su poduzetnike, obrtnike, zaposlenike i građane da im se pridruže.

Medak: Nismo građani trećeg reda

Marin Medak rekao: “Ne želim živjeti u državi koji se boji reći da želi raditi. Sv se moraju zapitati koga i čega se bojimo. Nije problem što smo zatvoreni, ali to se treba adekvatno platiti. A ne da se laže javnost da je dovoljno izdvojeno. Nedostaje još 50% bilance. Žalosno je da moramo prosvjedovati da bismo se izborili za legitimno pravo. Ovaj način nije ispravan. Mi nismo građani trećeg reda.”

Prosvjed je miran. Organizatori dijele kavu za van, no čaše su prazne i sadrže razne poruke.

“Zašto Hrvatska ne ukine beskonačan niz parafiskalnih nameta koji guše poduzetnike”, jedna je od poruka.

Kažu da su dobili dozvolu za prosvjed, a s govornice šalju poruke koje žele prenijeti vladajućima.

“Svaki dan vidimo ljude kako se tiskaju u toplicama, vidimo redove za kavu, gužve u šoping centrima… Smatramo da ne postoji znanstveni dokaz da se slučajevi mogu povezati s ugostiteljima i fitness centrima. Dajte nam da radimo! Oko pet tisuća ljudi je došlo”, rekao je Dražen Oreščanin i dodao da će svima dijeliti kave za van.

“Hvala svima što ste došli. Akcija je usmjerena prema mjerama. Mislimo da su diskriminatorne, tražimo pravilno obeštećenje za pogođene djelatnosti i smatramo da bi država redovitije trebala podmirivati minimalne plaće. Osigurali su pomoć zaposlenima, a nisu pomogli poduzetnicima da opstanu kroz nadoknadu štete i osiguravanje kreditnih linija za likvidnost”, rekao je Oreščanin, prenosi n1.

“Hvala vam svima koji ste došli, iz Istre, Varaždina, Čakovca, Virovitice, a posebno hvala onima koji su došli iz Petrinje i Siska”, rekao je.

“Imamo dvije poruke. Jedna je – dosta je toga da su zaposlenici privatnog sektora građani drugog reda, a druga je – zašto Hrvatska ne bi bila država svih svojih građana”, kaže Oreščanin.

“Na kraju bih Vas nešto htio pitati. Koju poruku imaqte za ministra Ćorića?”, pitao je Oreščanin, na što su prosvjednici uglas počeli vikati: Ostavka!, Odlazi i Dosta je, prenosi dnevnik.hr.

Pogledajte pojedinačne poruke poduzetnika:

Ugostitelj iz Zagreba: Nismo svi jednaki

Željko, ugostitelj iz Zagreba, jedan od prosvjednika, reporterki N1 je rekao: “Moja poruka je samo da nismo jednaki svi u Hrvatskoj, neki mogu raditi, neki ne. U pekarnicama, mesnicama se može kupovati. Zašto je to tako? Radi se u teškim uvjetima. Davanja su previsoka. Teško da će se nešto promijeniti dok je ova klika na vlasti.”

Vlasnik teretane stigao na prosvjed

“Prvi put sam završio u pritvoru i imao lisice na sebi. Nije ugodno, kćer je to gledala kako joj tatu vode u pritvor. Spominju dvije godine zatvora. Uglavnom, policajci su bili super. Pozitivni, pametni, čitaju, vide besmisao toga što rade. Zaključak je bio kad su to napisali: ‘Ti si heroj a ne zločinac’. Svima je jasno da je to bilo besmisleno. Šest sati smo čekali inspektore državne, i oni su napravili svoj dio posla. Molio sam da mi ne zatvore jer u teretani držim online treninge. Pročitali su mi odluku stožera da se djelatnost vježbanja u zatvorenom zabranjuje. Rekao sam da nije online zabranjeno, a ona mi je rekla da ono što nije izričito spomenuto – zabranjeno. I vidim da ona to piše, a suze joj idu na oči”, rekao je Andrija Klarić, vlasnik teretane koji je završio u pritvoru nakon što je teretanu otvorio ovoga ponedjeljka.

“Zaključak je da nije problem u onima koji provode zakone nego koji ih pišu”, rekao je za Index.

Najnovije

Još iz rubrike