2.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Hrvatski estradnjaci zbog korone sada voze taksije i rade u skladištima; Što...

Hrvatski estradnjaci zbog korone sada voze taksije i rade u skladištima; Što o svemu kaže predsjednik Hrvatske glazbene unije

Korona-krizi još se ne nazire kraj, a glazbena je industrija jedna od najpogođenijih. Više nije tajna kako mnogi estradnjaci pronalaze poslove izvan svoje branše. Saša Antić u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju otvoreno je kazao kako razmišlja početi taksirati dok je Boris Rogoznica, bivši suprug TV voditeljice Doris Pinčić otišao još korak dalje i zaposlio se kao prodavač automobila.

Predsjednik Hrvatske glazbene unije Nikša Bratoš kaže da zna glazbenike koji danas voze taksi, rade u administraciji ili su se zaposlili u skladištima, međutim nije im naveo imena.

– Ovo što sad govorim su glazbenici iz nekih poznatih bendova, ne anonimusi. Uvijek gledamo vrh ledenog brijega, odnosno vrh sante pa po njima prosuđujemo. To je malih par posto onih koji žive nešto malo bolje, iznad prosjeka. S druge strane ima 1000 onih koji žive u razini ispod prosjeka, da ne govorimo koliko ovaj posao nosi rizika. Kad ste glazbenik, kad živite od autorskih honorara, honorara izvedbe, vi nemate godišnjeg, nemate neplaćenog. To je vrlo nesigurna profesija, to je prva stvar i druga stvar ajmo pogledati sad među najbogatijim građanima koliko ima glazbenika, nemojmo biti smiješni…’, ispričao je Bratoš za RTL.

Državne potpore u proljeće je dobilo 170 glazbenika, samostalnih umjetnika. Za dio se pobrinulo ministarstvo kulture, za dio Glazbena unija koja je nedavno u dogovoru s ministarstvom kulture podijelila nešto više od 5 milijuna kuna potpora kako bi potaknuli glazbenu industriju.

– Ne bi bilo dobro da i dalje šaljemo potpore, a da oni sjede doma. S druge strane pomažemo samo uski krug glazbenika, ali ne pomažemo ostatku glazbene industrije, tako da nam je generalna ideja bila da potaknemo posao od kojeg će svi moći zaraditi, a ne samo jedan segment, ističe Bratoš.

Najviše novca, po 300 000 kuna dobit će organizatori velikih koncerata poput onog Tonija Cetinskog, Gibonija, Graše, Prljavog kazališta u Areni u Puli ili Parnog valjka u zagrebačkoj Areni.

– Ukoliko se koncert ne održi, novci se moraju vratiti, jasan je bio Bratoš, prenosi Slobodna Dalmacija.

Boris ima novi posao? Svirke je zamijenio uredskim poslom…

Tonči Huljić: Glazbena industrija najugroženija, a u akcijama smo uvijek prvi

Šajeta: Na našoj estradi je više seljaka nego u poljoprivredi, red je da i mi dobijemo poticaje

Nina Badrić nakon objava o novčanoj potpori: Najbolje bi bilo da se ukine i ugasi glazba

Hrvatska glazbena unija javlja: Glazbenici neće dobiti ni lipu

Stigla novčana potpora: Grašo dobio 425 tisuća, Cetinski 300 tisuća, a Thompson 150.000 kn

Najnovije

Još iz rubrike