Tko je BiH policajac koji s velikim poštovanjem izvlači hrvatsku zastavu iz ruševina Petrinje

Petrinju je u proteklo vrijeme pogodio niz potresa, a jedan od njih je načinio veliku materijalnu štetu i odnio je nekoliko ljudskih života.

Pomoć je u Petrinju stizala sa svih strana, a u taj gradić je stigla i grupa policajaca iz Bosne i Hercegovine koja je pružala pomoć u razrušenim područjima.

Samir Mirvić je jedan od policajaca koji su otišli u pomoć susjedima, a upravo je on svojim postupkom oduševio hrvatsku javnost, piše Oslobođenje.

Naime, Mirvić je ispod ruševina u Petrinji pronašao zastavu Republike Hrvatske te je, kako se navodi, s njom postupao s velikim poštovanjem.

– Policajac iz Bosne i Hercegovine u ruševinama grada Petrinje(Hrvatska), a kojeg je potres sravnio do zemlje, pronalazi zastavu Republike Hrvatske i s poštovanjem postupa sa simbolom države. Budimo ljudi!! Veliko je srce bosansko, navodi se u opisu fotografije na Instagramu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Nature,History,Geography (@nerminsaraj)

Portal Radiosarajevo.ba otkrio je identitet policajca iz BiH, riječ je o Sarajliji Samiru Mirviću, zapovjedniku Jedinice za intervenciju i podršku pri Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Portal radiosarajevo.ba donosi njegovu izjavu: “Da, točno je da sam na toj fotografiji koja se dijeli društvenim mrežama. Sve se dogodilo kada smo u petak krenuli iz Sarajeva da dostavimo pomoć Petrinji i Glini. Akciju pomoći je organizirao Alija Jašarević, njegovo udruženje veterane brigade Starog Grada. On se obratio mojoj direkciji, a direktor Mirsad Vilić dao je podršku da naš tim sudjeluje u ovoj akciji pomoći prijateljima u Hrvatskoj”.

On kaže da je cilj humanitarne akcije bila pomoć za kolege iz policijskih stanica Petrinja i Glina.

“Malo se išli prošetati gradom kako bismo, ako to bude potrebno, još nekome pomoći od građana. U prolasku pored rušvina, vidio sam u blatu hrvatsku zastavu. Bilo mi je teško gledati zastavu Hrvatske u blatu, imao sam neki loš osjećaj, onako ljudski. Sagnuo sam se, podigao je, smotao i stavio uz ulazna vrata, u nadi da će vlasnik pronaći i uzeti. Nisam ni znao da su me prijatelji slikali i sve objavili na Instagramu. Mislim da nisam nikakav heroj, ali da imam veliko srce bosansko, imam. Uostalom, kao i svi Bosanci”, kazao je Samir Mirvić.

Na pitanje kakva je situacija u Petrinji i Glini, Mirvić kaže – vrlo teška.

“Jako teška, ti ljudi koji su sve ovo preživjeli za mene su veliki heroji. Želim im da izdrže i da im Bog da snage da sve idrže i da se tlo konačno smiri”, rekao je Samir Mirvić.

Facebook Komentari