Atalić o obnovi i potresu: Dobivao sam informacije s terena, ali ne u takvom broju da se radi takva drama po medijima

Statičar Josip Atalić u Dnevniku N1 televizije komentirao je kakvi su razmjeri štete na petrinjskom području pogođenom potresom.

“Za razliku od Zagreba gdje smo imali samo 5% crvenih zgrada, ovdje je taj postotak 20 do 25%. To pokazuje da je potres značajno jači, s tim da treba uzeti u obzir da je drugačija gradnja i malo drugačiji mentalitet ovdje. Ali, definitivno su oštećenja puno veća. U Zagrebu smo imali donjogradske zgrade koje su više, a ovdje su više obiteljske kuće pa smo morali prilagoditi metodologiju za pregled”, rekao je Atalić.

“Crvena zgrada znači da je ona neuporabljiva”

Pojasnio je i što točno znači kada neki objekt dobije crvenu naljepnicu.

“Crvena zgrada znači da je ona neuporabljiva, mi kao stručnjaci savjetujemo građanima da u njima ne borave. To nema nikakve veze s rušenjem. Rušenje se može posredno povezati, ali mi ne dajemo nalog za rušenje. To radi ili sam vlasnik ili neka institucija koja je u vlasništvu zgrade. Crvena zgrada znači da je ona jako opasna za život u slučaju naknadnih potresa, a kod Petrinje smo vidjeli velik broj jakih naknadnih potresa”, rekao je Atalić i dodao da crvena naljepnica označava da bi se takva zgrada mogla urušiti u slučaju naknadnih potresa.

Atalić je rekao da za sada nemaju točne informacije o tome koliko je obnovljenih objekata nakon rata urušeno u ovom potresu.

“Nemamo te podatke jer bi ih trebali preklopiti s podacima iz obnove. Dobivao sam informacije s terena, ali ne u takvom broju da se radi takva drama po medijima. Mogu reći da su zgrade koje su napravljene ispočetka nove nakon obnove, uglavnom se dobro ponašaju”, kazao je Atalić.

Čovjek čija je obnovljena kuća oštećena: Statičari su nam se smijali u lice

Kako se kralo željezo i građevinski materijal u obnovi kuća na Banovini

VIDEO Plenković: Ako se nije gradilo po pravilima, utvrdit će se tko je doveo do toga; Objasnio i gdje su državni kontejneri

Facebook Komentari