VIDEO Plenković: Ako se nije gradilo po pravilima, utvrdit će se tko je doveo do toga; Objasnio i gdje su državni kontejneri

Predsjednik Vlade nakon sastanka s ministrima, županima i gradonačelnicima obratio se javnosti.

“Završili smo sastanak s prvim čovjekom Stožera vezano uz skrb područja pogođena potresom. Bio je i potpredsjednik Vlade Boris Milošević, ministri Mario Banožić i Oleg Butković, gradonačelnik Darinko Dumbović, župan Ivo Žinić itd. Strukturira se organizacija aktivnosti nakon potresa. Osnivanjem Stožera dali smo dodatni doprinos za integraciju aktivnosti raznih razina”, rekao je Andrej Plenković i zahvalio svima, piše N1.

“Potpredsjednik Medved bit će praktički svaki dan na terenu, dobra je suradnja s gradom i županijom, očekujem tijekom današnjeg dana da na terenu vidimo što još treba napraviti. Istodobno radimo na pronalaženju financijskih sredstava, državna riznica imala je uplate od skoro 59 milijuna kuna i Crveni križ je dobio više od 35 milijuna kuna. Odaziv je jako velik, cijenimo napore naših sugrađana”, dodao je.

Na pitanje o zakašnjeloj reakciji Plenković je rekao: “Zakon o sustavu civilne zaštite govori o načelu postupnosti, mi smo bili tu unutar sat vrmena od potresa. Nitko tad nije mogao stećui uvid u razmjere šteta. Nema aktera koji nije bio na licu mjesta i radio svoj posao. Dobro je da svi razumijemo to načelo postupnosti. S druge strane smo unutar 24 sata zadnjeg dana proračunske godine pronašli 120 milijuna kuna interventne pomoći.

Šest dana nakon potresa smo donijeli odluku o katastrofi, bilo je i blagdana, Dan žalosti. Ne samo da otklanjam tu tezu nego i pokušaje demantiranja države. Država je u godini iza nas pokazala snagu da pomogne i svakom građaninu i gospodarstvu u mjeri koja dosad nije viđena. Velika je razlika između Zagreba i ovog ovdje, zato smo osnovali Stožer. Cijenim doprinos svakog sugrađanina, sad to treba strukturirati. Treba objektivno sagledati, čuli ste koliko je svaki od resora napravio, a da ne govorim o lokalnoj razini… Nismo u utakmici. Milošević je dobro rekao. Imamo ljude u ruralnim sredinama kojima je kuća stradala i koji ne žele ostaviti stoku. Nemojmo očekivati da će nakon ovakvog potresa situacija u županiji izgledati kao da ste došli u apoteku. Ovo je velika nepogoda, svi će pridonijeti da se olakša život sugrađanima.”

“To se sve treba ispitati”, rekao je o sumnjivoj gradnji u sklopu obnove nakon rata. “Ako kuća nije bila napravljena po pravilima struke ili nije imala armaturu, utvrdit će se tko je doveo do toga.”

O eventualnim otpisima dugova režija rekao je: “HEP je već sad rekao da neće biti negativnih aktivnosti ako netko nije platio struju. Ista stvar je i s Vodoopskrbom.”

“Što se tiče državne rizinice, novac će biti kanaliziran prema području u dogovoru sa županom, gradonačelnicima i Stožerom”, rekao je o uplaćenih 59 milijuna kuna.

Komentirao je i nabavku kontejnera: “Ministar Ćorić je rekao činjenicu – usred zime smo. Ako šator nije grijan, nećemo nekoga staviti u šator. Nema grada koji nije ponudio potporu, postoje alternativni smještaji. Dio ljudi iz njima važnih razloga ne želi otići iz svojih kuća. Za nabavu kontejnera i kućica treba vremena. U robnim rezervama postoji 298 kontejnera. 201 je angažiran u bolničkim ustanovama vezano za covid. 77 su već distribuirani kod sličnih situacija u potresu u Zagrebu. Trenutno se radi na mobilizaciji dijela kontejnera korištenih za covid.”

Smatra da je nakon rata napravljena velika stvar obnove: “Nakon rata je obnovljeno 156.000 objekata. To je kao da smo izgradili deset Šibenika. To je bio veliki pothvat. Možda je došlo do propusta, ali to se može utvrditi. Nadamo se da neće više biti potresa.”, piše N1.

Kako se kralo željezo i građevinski materijal u obnovi kuća na Banovini

Čovjek čija je obnovljena kuća oštećena: Statičari su nam se smijali u lice

DORH: Uskok će tražiti od policije krim istragu oko loše obnovljenih kuća stradalih u potresu na Banovini

Facebook Komentari