4.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Plenković nakon užeg kabineta: Uspjeli smo osigurati interventnih 120 milijuna kn;...

VIDEO Plenković nakon užeg kabineta: Uspjeli smo osigurati interventnih 120 milijuna kn; Ne znam koliko je žrtava, znamo za 7, a postoje naznake da ih je i više

Nešto iza 19 sati počela je sjednica užeg kabineta Vlade. Premijer Andrej Plenković, nakon što je s ministrima obišao Sisak, Petrinju i Glinu, trebao bi dogovoriti operativni plan pomoći građanima koji su stradali u potresu.

Na sastanku užeg kabineta Vlade u NSK-a premijer je sa suradnicima iskoordinirao način kako i na koji način pomagati pogođenom području.

“Izražavam sućut i žaljenje u ime cijele Vlade.

“Imali smo uži kabinet večeras nakon ovog velikog potresa. Najprije želim još jednom uime Vlade izraziti sućut obiteljima svih poginulih i izraziti žaljenje zbog žrtava i šteta. Bili smo poslijepodne ondje, sad smo održali temeljitu raspravu, kolike su štete…

Danas smo raznim načinima uspjeli osigurati interventnih 120 milijuna kuna, najviše 100 za Sisačko-moslavačku, a po deset za Zagrebačku i Karlovačku. To nije sve, nego samo početak.

Danas smo raspravili i koju vrstu pomoći EU ćemo zatražiti. Sutra u Hrvatsku dolazi Janez Lenarčić. Bit će i naša Dubravka Šuica.

Potpore stižu sa svih strana, velik je interes za pomoć građanima u ovoj županiji. Važno je da pomoć bude ravnomjerno distribuirana pa apeliram na sve da kanaliziraju potporu da pomoć dobiju svi koji je trebaju. Država će pomoći sa svoje strane.

Nastojat ćemo da se sutra uključi sustav i na onim mjestima gdje još nema struje””, rekao je Andrej Plenković.

“Apeliram da se pomoć strukturira kroz Crveni križ ili Civilnu zaštitu i da bude ravnomjerno raspoređena. Nastradala su i manja sela koja možda nisu toliko u medijskom prostoru. Učinit ćemo sve i pomoći da sve inicijative dođu do destinacije”, rekao je Plenković.

Najavio je kako će nastojati da se struja sutra vrati na sve lokacije.

“Ostajemo u vrsti permanentnog kriznog upravljanja koje će trajati do kad god treba”, poručio je.

Na pitanje hoće li Fond za obnovu Zagreba preuzeti obnovu i u ostalim područjima pogođenim potresima, kazao je kako će se sutra otvoriti besplatni info telefon. Sada želimo pomoći u strukturiranju rada i dati naknadu onima koji pomažu, pogotovo volonterima. Sutrašnje odluke su interventnog karaktera. Promišljamo kako složiti infrastrukturu”, kazao je.

Naveo je kako su svi pacijenti petrinjske bolnice premješteni, kao i 80 posto pacijenata sisačke bolnice.

“Oni su uglavnom sada svi u zagrebačkim bolnicama, dogovoreni su transporti. Ogroman posao odradila je i Hrvatska vojska”, rekao je.

Objasnio je kako će novac sutra biti uplaćen na račun županije te će isplata ići u dogovoru s ministarstvom graditeljstva i lokalnim vlastima.

Na pitanje hoće li Vlada proglasiti Dan žalosti, kazao je kako se razgovara sa županom Žinićem.

“Ne znam koliko je žrtava, znamo za 7, a postoje naznake da ih je i više”, kazao je.

Na pitanje jesu li već krenule pljačke u oštećenim zgradama, Plenković je odgovorio kako još nema potvrđene informacije, ali da je naložio da se zgrade dodatno osiguravaju, prenosi dnevnik.hr.

S ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom uoči kabineta je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Ministar Horvat je prethodno izrazio sućut obiteljima žrtava današnjeg potresa.

“Obišli smo danas Sisak, Petrinju, Pokupsko, Kravarsko i neka druga sela. Štete su velike. Inicijalno, bio sam i jučer tamo, i zaključili smo da će bi 20 milijuna kuna bilo dovoljno nakon prvog potresa, taj je zaključak bio spreman. Ali ono što smo danas vidjeli nekoliko puta nadilazi ono što smo uopće mogli zamisliti”, rekao je Horvat.

Istaknuo je kako su svi resori za stolom.

“Sve ono nepotrebno ili manje prioritetno do kraja godine se miče”, poručio je Horvat i izrazio sigurnost da će se iznaći oko stotinjak milijuna kuna s kojima će se pomoći najpotrebnijim općinama.

“Robne rezerve su aktivirane. Siguran sam da ćemo tokom noći uspjeti zbriuti sve koji nemaju krov nad glavom. Sve službe rade svoj posao, stožeri su aktivni”, rekao je Horvat i dodao kako će osam privatnih poduzetnika poslati svoju operativu.

“Svi oni žele na svoj način pomoći. Sugestija je svima koji žele pomoći da se ništa ne zbiva bez kontakta sa lokalnim stožerima u Sisku, Petrinji, Glini… Broj ljudi koji će biti evakuirani sada je oko 600, radi se i o ljudima u Velikoj Gorici, Topuskom i drugdje. Moramo osigurati da sve ne prijeđe u jednu stihiju. Svi koji želite na bilo koji način pomoći, a da nisu novčana sredstva budite u suradnji s lokalnim stožerima, oni najbolje znaju gdje što najviše treba i što je najpotrebnije”, rekao je Horvat.

Na sastanku užeg kabineta je i Damir Vanđelić koji vodi obnovu Zagreba i Zagorja nakon potresa u ožujku. Upitan hoće li on preuzeti obnovu i Siska i Petrinje, ministar Horvat kaže kako će se i o tome razgovarati na užem kabinetu.

Na pitanje hoće li se i Sisak i Petrinju ubaciti u plan obnove Horvat odgovara: “Morat ćemo.”

Tragedija u Majskim Poljanama: Sve više poginulih u potresu, kod Gline petero, muškarac u Žažini i djevojčica u Petrinji, na terenu potražni psi

Najnovije

Još iz rubrike