Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila prvo cjepivo protiv covida-19 u Europskoj uniji

Europska agencija za lijekove (EMA) u ponedjeljak je odobrila prvo cjepivo protiv covida-19 u Europskoj uniji – cjepiva koje su proizveli američka tvrtka Pfizer i njemačka BioNTech.

“Znanstveni odbor EMA-e odobrio je cjepivo Pfizera za upotrebu u Europi za starije od 16 godina. To otvara put cijepljenju u EU uz pravila o sigurnosti i temelji se na čvrstim znanstvenim temeljima i okviru za praćenje i kontrolu cjepiva. To je značajan korak naprijed u borbi protiv ove krize. Ovo je povijesno znanstveno postignuće. Za manje od godinu dana razvili smo i odobrili cjepivo protiv nove bolesti”, rečeno je na press konferenciji.

“Uspjeli smo smanjiti vrijeme potrebno za pronalazak cjepiva uz poštivanje svih pravila i u okviru regulatornih međunarodnih tijela zadovoljili smo sve zahtjeve. Želim odati priznanje neumornom radu velikom broju stručnjaka. Radili smo i 24 sata na dan i u gluho doba noći. Uspostavili smo agilnu infrastrukturu koja je okupila najbolje stručnjake kako bismo ubrzali proces”, dodali su, prenosi N1.

Dolazak cjepiva u Hrvatsku

Dolazak tog cjepiva u Hrvatsku predviđen je 26. prosinca, a potom trodnevna kampanja cijepljenja, kao i u drugim članicama EU – 27., 28. i 29. prosinca. Za plan cijepljenje nadležan je HZJZ, u Hrvatsku će 26. prosinca biti upućeno 9750 doza tog cjepiva, koje će odmah sljedeći dan biti distribuirano, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite.

Facebook Komentari