Velika Britanija donijela niz strožih mjera: Zatvaraju se sve trgovine neophodne za život

Do ublaživanja restrikcija za blagdane u Velikoj Britaniji neće doći. Naime, od ponoći uvodi se razina zaštite četiri u područjima Londona, Kenta, Essexy i Bedfordshirea, dok se u drugim mjestima Engleske, Škotske i Walesa mjere ublažavaju.

Nova razina ograničenja slična je drugom lockdownu kojega su Britanci imali te će se odnositi na Kent, Buckinghamshire, Berkshire, Surrey, Gosport, Havant, Portsmouth, Rother i Hastings. Također, važit će i za London te istočnu Englesku.

Od ponoći u blokadi bit će Wales, najavio je to ministar Mark Drakeford. Izuzetak novih epidemioloških mjera su oni koji moraju putovati na posao ili zbog obrazovanja. Sve trgovine koje nisu neophodne za život će se zatvoriti, kao što su frizerski saloni, teretane i saloni za uljepšavanje.

Mjere će biti na snazi dva tjedna, a 30. prosinca će se evaluirati situacija i donijeti, ako je potrebno, novi paket mjera.

”Svjestan sam da će ovo biti vrlo razoćaravajuće, ali kao što smo rekli tijekom pandemije, moramo biti vođeni znanošću”, rekao je Johnson.

U Londonu 28 posto slučajeva bili su posljedica su nove mutacije koronavirusa sredinom studenog, ali sada se taj broj povećao na 60 posto. To objašnjava zašto su, tijekom drugog zatvaranja, slučajevi u Londonu rasli, prenosi BBC.

Boris Johnson je rekao da je 350 tisuća ljudi primilo prvu dozu cjepiva u prva dva tjedna programa cijepljenja. U sljedeća dva tjedna, broj klinika za cijepljenje trebao bi se povećati za šest puta. Uskoro se očekuje da će se na tjednoj razini cijepiti dva milijuna ljudi, prenosi Dnevnik.hr

Facebook Komentari