VIDEO Nove mjere i ograničenja zbog korone, zaključavanje županija; Napustila nas je i najmlađa osoba koja je imala 27 godina

Nove mjere i ograničenja zbog korone do 10. siječnja, a zaključavanje županija 8. siječnja, mjere stupaju na snagu 21. u ponoć, napuštanje županija 23. prosinca:

Školski praznici

– učenici su na praznicima do 18. siječnja čime se smanjuje pokretljivost učenika i javni prijevoz

Godišnji odmori

“U srijedu se održao sastanak s predstavnicima gospodarstva. Naredna dva tjedna 23.12. – 8.1. da se omogući korištenje godišnjeg odmora s ciljem daljnjeg smanjenja zaraženih osoba. Upoznati su i predstavnici najvećih sindikalnih središnjica koji podržavaju ovu inicijativu”, rekao je Božinović.

Privatna okupljanja i svečanosti

– najviše 10 osoba

– najviše 2 različita kućanstva

Misna slavlja

– kad je moguće, putem radija, TV programa i na drugi način

– iznimno 24. i 25. 12. po posebnim preporukama HZJZ-a

-Za svakog vjernika treba biti 7 m kvadratnih prostora, što se tiče prostora ispred crkve, vrijedi odredba o maksimalno 25 ljudi

Profesionalne i umjetničke izvedbe

– broj prisutnih osoba ograničen s obzirom na veličinu prostora

– najmanje 7 metara kvadratnih neto površine po osobi

Zatvaranje županija

– zabranjuje se napuštanje županije u kojem osoba ima prebivalište ili boravište – ne odnosi se na osoblje nućno za održavanje prometa, dnevne migracije zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, komunalno, opskrba plinom i strujom, zaštitarske službe, novinari, pacijenti, putovanja na posao i s posla, žurne službe koje pomažu u sprečavanju širenja bolesti i diplomatsko osoblje

– prilikom ulaska/izlaska iz županije treba se držati mjera, imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu

– propusnicu izdaju županijski stožeri

– ne odnosi se na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju

– zabrana traje do 8. siječnja

Božinović je potom dodao: “Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice nego se brane putovanja van matične županije. Propusnice služe samo za neodgodive slučajeve.

Želimo poručiti građanima da se strpe kroz ovaj riskantni dio godine bez kontakata da bismo mogli jedni drugima poželjeti svako dobro za buduće blagdane. Ovo je vremenski ograničena odluka i ne produžuje se osim ako ne bude neophodno zbog epidemiološke situacije. Oko 8. 1. ćemo vidjeti rezultate našeg ponašanja u vrijeme blagdana.”

Odgovarajući na pitanja Božinović je rekao: “Namjera je u razgovorima s udrugama poslodavaca itd. da omoguće djelatnicima godišnje odmore.”

Što se tiče osoba koje su već uplatile hotelski smještaj ili kuću za odmor, Božinović je rekao: “Postoji niz opravdanih razloga za izdavanje propusnica. Tu spadaju i osobe koje skrbe o starijima, izvršavanje sudskih odluka na pravo provođenja vikenda s djecom, ali i rezervacija hotela i drugog smještaja do dana stupanja na snagu ove odluke. Oni koji su uplatili, mogu iskoristiti svoj plan.”

Mjere u crkvi

Pojasnili su i mjere vezane uz crkve. “HZJZ priprema poseban dokument za vjerske događaje. Za svakog vjernika treba biti 7 m kvadratnih prostora i o tome mora biti obavijest na ulazu u crkvu”, rekao je Capak i dodao:

“Apelirat ćemo na crkvu da osigura da vjernici prate provođenje propisanih mjera. Što se tiče prostora ispred crkve, vrijedi odredba o maksimalno 25 ljudi. Osim toga, sadržavat će i preporuke da se polnoćke i mise pomaknu ranije i završe do 22 sata, te da članovi istog kućanstva ne trebaju održavati razmak. Preporuča se odrediti klupe namijenjene vjernicima iz istog kućanstva i da od ulaza do oltara svaka druga klupa bude u upotrebi.”

Na pitanje zašto se ugostiteljskim objektima ne omogući takav tip rada, Capak je rekao: “Zato što je to nemoguće. Uporno komuniciramo da mjerama nastojimo smanjiti kontakte da ne zabranimo određene aktivnosti koje su potrebne iz gospodarskih i drugih razloga. Ova mjera je vezana iz poštivanje želja i potreba vjernika za duhovnim mirom i potrebom da se proslavi blagdan. Vjerska slavlja su dopuštena sa 25 osoba, ali za Badnjak i Božić smo dopustili da to bude uz minimalni epidemiološki rizik, ali da vjernici mogu proslaviti blagdan.”, prenosi N1.

Zamjenica ministra zdravstva izvijestila je da je u posljednja 24 sata zabilježeno 3272 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 21297. Među njima je 2918 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 294 pacijenta.

Preminulo je 68 osoba. Od početka epidemije u Hrvatskoj je preminulo 3023 osobe, rekla je.

“Napustila nas je i najmlađa osoba koja je imala 27 godina. Prema podacima iz bolnice radilo se o urinarnoj infekciji, no više ćemo znati u idućim danima”, rekla je, javlja N1.

Krunoslav Capak je potom rekao: “U odnosu na prošli tjedan u ovom imamo 14.349 novooboljelih, 20,44% manje novooboljelih. Što se tiče incidencije, sedamdnevna incidencija na sto tisuća stanovnika u RH je 591,1. Najvišu ima Međimurska županija, pa Zagrebačka, a najnižu ima Dubrovačko-neretvanska i istarska. U okviru 14-dnevne stope incidencije Hrvatska je na 25. mjestu, a višu imaju Luksemburg i Litva.”

Nakon njega riječ je uzeo ministar Vili Beroš: “U okviru dosadašnjih spoznaja oni koji su preboljeli zbog imuniteta se u narednim periodu vjerojatno neće razboljeti. No, zbog prisutnosti virusa mogu ga prenijeti i mogu zaraziti druge osobe. To je jako važno jer i oni koji su preboljeli mogu prenijeti bolest drugima.

Virus nas je osudio na zajedništvo i u kontekstu mjera moramo misliti jedni na druge. Nošenje masaka je od osnovne važnosti, kao i cjepivo. Da bismo postigli kolektivni imunitet, moramo o tome razgovarati jer cjepivom ne štitimo samo sebe nego i druge.”

Potom je Davor Božinović rekao: “Velika je stvar govoriti o početku cijepljenja, ali to je proces koji se ptoregnuti kroz cijelu duću godinu. Moći ćemo odahnuti u sljedeći šest mjeseci ako budemo odgovorni. Zato smo donijeli nekoliko odluka kojima ćemo nastojati epidemiološki pokriti razdbolje od 21. 12. do 10. 1. 2021. Nastojimo i ovako poslati poruku koliko je važno u ovom rizičnom razdoblju primiriti stanovništvo, obeshrabriti druženja… Radi se o kombinaciji mjera.”, prenosi N1.

Facebook Komentari