Anušić: Svi mi koji idemo inače na ponoćku, ove godine to možemo preskočiti

HDZ-ov župan osječko-baranjski Ivan Anušić komentirao je za N1 najavljene epidemiološke mjere uoči Božića i objasnio kakvo je stanje u njegovoj županiji.

Na početku je rekao što misli hoće li građani poštivati mjere:

“Mjere koje su danas objavljene, svakako će se morati poštivati. Vjerujem da ljudi neće imati problema s time, nisu mjere tako restriktivne. To je dan, dva, tri prije Božića, da se spriječi ono što je bio najveći problem, čestitanja, odlasci u pojset kući…”

Rekao je da je sve to neophodno kako bi se obuzdale brojke oboljelih i umrlih od covida.

Nedugo nakon što su članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite objavili da se se pod određenim uvjetima vjernici na Božić ipak moći okupljati po crkvama, Anušić je rekao i što misli hoće li oni to doista i činiti:

“Definitivo će to biti situacija da će dio vjernika otići u crkvu pod tim mjerama koje jesu, a dio, kao što je rekla Alemka Markotić, bit će ispred crkve.”

“Svi mi koji idemo inače na ponoćku”, dodao je, “ove godine možemo to preskočiti i sačuvati i svoje i tuđe zdravlje. Definitivno onim ljudima kojima je omogućeno, oni će otići.”

“Oni koji mogu doći će doći, dio će ih biti ispred crkve, a oni koji ne mogu, bit će doma ispred televizora”, kazao je i dalje opisivao epidemiološku situaciju u Osječko-baranjskoj županiji:

“Na respiratorima još ima prostora, nisu kapaciteti puni. Ne moramo prelaziti u dvoranu kao što je bila situacija kojoj smo bili na granici prije 15-ak dana. Sad imamo situaciju koja je puno stabilnija, koja je takva kakva je. Mislim da je imamo pod kontrolom.”

“Zdravstveni sustav je stabilan, nije pred pucanjem”, ustvrdio je na što ga je voditelj pitao, s obzirom na očito obuzdavanje bujanja zaraze nakon uvođenja strožih epidemioloških mjera, nije li onda trebali uvesti ih i ranije, primjerice, još prije Kolone sjećanja?

“Lako je sada to fino raščlaniti, reći: ‘Pogriješili ste prije mjesec, dva, tri.’ U onim trenucima su donesene odluke kakve su donesene”, kazao je Anušić, javlja N1.

Rekao je da zdravstveni sustav još nije pred pucanjem, kao i to da su u Hrvatskoj epidemiološke mjere još uvijek blaže i jednostavnije nego kod mnogih drugih zemalja u Europi:

“Ako je manji broj zaraženih, a oni su prošli neku inkubaciju, znači da je došlo do neke promjene.”

Facebook Komentari