Plenković: Šteta koju je covid-19 učinio u Europi i u svijetu je razorna

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je novinarima da će Nacionalni stožer sutra predložiti nove mjere, a same detalje istih nije želio otkriti.

Za današnji sastanak Znanstvenog savjeta Plenković je rekao da je bio sadržajan, dodavši kako je potrebno produžiti mjere koje su na snazi. “Važno je sada kada dolaze blagdani da smanjimo kontakte na najmanju moguću mjeru. Ušli smo u fazu kad ćemo imati učenike 35 dana doma što je važno za umirenje kontakta”, istaknuo je.

Dodao je da će Stožer sutra predložiti i nove mjere, a same detalje nije želio otkriti.

“Bit ovih mjera je investirati u bolju kliničku sliku pacijenata u siječnju. Sezonalnost covida-19 je i više nego očita, šteta koju je učinio u Europi i svijetu je razorna”, rekao je premijer.

Osvrnuvši se na početak cijepljenja u zemlji, rekao je da je u komunikaciji s Ursulom von der Leyen, koja je kazala da će sve zemlje EU-a imati cjepivo 27. prosinca.

Dodao je i da se čuo i s Emmanuelom Macronom, koji je pozitivan na koronavirus. “Razgovarao sam jutros i s Macronom. Prenio sam mu neka svoja iskustva. Nadam se da će biti dobro”, naveo je.

“Intencija je Europske agencije za lijekove da pomakne rok nekoliko dana ranije… Kroz sporazume smo naručili 5,7 milijuna cjepiva. oko milijun naručili smo od Pfizera, nakon njih se očekuje da agencija da odobrenje i za Modernino cjepivo…

Prva distribucija doza će biti mala, simbolična. Zvalo bi se to Dani cijepljenja 27., 28. i 29. prosinca.

Vlada će idućeg tjedna prihvatiti plan cijepljenja. Proces će trajati najmanje šest mjeseci, sve te kompanije trebaju proizvesti cjepivo za cijeli svijet”, kaže premijer, javlja N1.

Facebook Komentari